separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

DPS sprema rezoluciju o Podgoričkoj skupštini!


Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) razmišlja da, u dogovoru sa koalicionim partnerima, predloži parlamentu rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine, piše podgorička Pobjeda.


"DPS je bliža da, umesto zakona, predloži rezoluciju kao rezolutan politički akt, jer od ranije smatramo da su odluke Podgoričke skupštine ukinute 1945. i 2006. godine", rekao je Pobedi izvor iz vrha DPS-a.

Očekivano je da, ukoliko takav dokument bude na poslaničkim klupama, dobije podršku vladajuće koalicije.

Predstavnici DPS i SD ranije su poručili da bi njihove partije podržale dokument kojim bi se poništile odluke Podgoričke skupštine.

Nikola Rakočević iz DPS-a tada je za Pobjedu kazao da je "inicijativa da se u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i pravedna", dok je Stefan Šuster iz SD-a rekao da bi njegova partija podržala takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se, kako je istakao, "jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore", preneo je portal RTCG.

Podgorička skupština 1918, čiji je zvanični naziv Velika narodna skupština, prema tumačenju aktuelnih vlasti u Crnoj Gori i dela istoričara, ustanovljena je suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku.

Skupština je 26. novembra 1918. donela odluku kojom je ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski.

Zvanična Podgorica smatra da je tada ukinuta suverena, međunarodno priznata država koja je imala ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, vladu, pravni poredak.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti