AKTUELNO

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas u Briselu da je Crna Gora preduzela ‘sve neophodne’ mjere za ‘mogući’ priliv migranata, saopšteno je danas iz Vlade. Nuhodžić je u Briselu razgovarao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom i ministrima unutrašnjih poslova Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Srbije, Austrije i Bugarske.

Na sastanku koji je održan na inicijativu evropskog komesara, Nuhodžić je pozvao “na čvršću saradnju država u suočavanju sa pitanjem ilegalnih migracija” i ocenio da “problem mora da se rešava zajednički, s akcentom na poštovanje humanitarnih standarda i ljudskih prava.”

- Crna Gora je spremna da preduzme sve mere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porekla, sa ciljem što efikasnijeg suočavanja sa problemom masovnih migracija - saopštio je Nuhodžić na zajedničkom sastanku.

On je podsjetio da je Crna Gora 2015. godine usvojila Plan đelovanja u slučaju velikog priliva migranata, koji je usklađen sa međunarodnim standardima.

Planom su obuhvaćene lokacije mogućih prelaza na granicama Crne Gore, logistički centri, evidencija, ljudski resursi, smeštajni kapaciteti, zdravstvena i socijalna zaštita, pravna pomoć, transport i bezbjednosna pitanja, a formirani su koodrinacioni odbor i operativni tim za njegovu primenu.

Pored toga, Crna Gora je uspostavila sa svim susednim zemljama zajedničke granične patrole.

Evropski komesar Avramopulos je ; saopštio ;da od zemalja Zapadnog Balkana očekuje da ojačaju kapacitete graničnih policija, smeštajne kapacitete i prihvatne centre, kao i da se usklade sa pravnom tekovinom EU zakonodavstva u oblastima migracija, međunarodne zaštite, vizne politike i zaštite granica, prenela Služba Vlade Crne Gore za odnose s javnošću.

Avramopulos je dodao da Zapadni Balkan po pitanju upravljanja granicama može računati na punu podršku Evropske komisije i pomoć u finansijskom, ekspertskom i tehničkom smislu.

Crna Gora beleži povećanje priliva migranata u poslednjih 10 meseci, potvrđeno je ranije iz Uprave policije, koja ne isključuje ni mogućnost postavljanja bodljikave žice na granici, u slučaju "drastičnijeg" priliva migranata.

Migranti dolaze iz Albanije i preko Crne Gore idu dalje u Bosnu i Hercegovinu (BiH).

U poslednjih mesec dana mogle su se u gradovima u Crnoj Gori i na putevima ka graničnim prelazima videti manje grupe migranata.

#Crna Gora

#Migranti

#Ministarstvo

'