AKTUELNO

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića ostvarila je sinoć ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u većini od 10 opština u kojima su građani birali odbornike u lokalnim skupštinama, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

DPS je ostvarila ubedljivu pobedu u Podgorici, koji čini trećinu ukupnog biračkog tela u državi, a pobede su ostvarili u još pet gradova Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Šavniku i Žabljaku.

Partija Đukanovića, koji je sa te pozicije predvodio kampanju za lokalne izbore, povratila je vlast u Kolašinu, tradicionalnom uporištu opozicije.

Njegova partija ima većinu u Baru, dok su u Rožajama i Plavu pobedili Đukanovićevi partneri iz državne vlasti, Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrate.

Opozicija, koja je nastupila u više kolona, nije uspela da animira biračko telo da izađe na biralište, posebno u Podgorici gde je izlaznost bila niža nego na prethodnim lokalnim, kao i na nedavnim predsedničkim izborima.

Rezultatima je zadovoljna i Socijademokratija (SD) aktuelnog predsednika Skupštine Ivana Brajovića, državnog partnera DPS-a u vlasti, koja će imati odbornike u opštinama u kojima se glasalo, a u Plavu činiti okosnicu buduće vlasti.

Zapažen rezultat je osvojio opozicioni savez Demokrate-URA, koji je u pet od 10 opština nastupio zajedno, dok su se Demokrate Alekse Bečića u ostalim gradovima odlučile za samostalni nastup.

Ovaj savez je u Podgirici osvojio 25,7 procenata glasova i biće najjača opozicina snaga u budućoj Skupštini.

Bečićeve Demokrate u koaliciji ili samostalno, najbolje su pozicionirana snaga i u većini drugih gradova u kojima su održani izbori, ali nisu zadovoljni ostvarenim rezultatom.

- Videli smo najveću apstinenciju u Podgorici. Verovatno ćemo doći do više razloga zašto je to tako. Prvi je zamorenost od izbora. Drugo, definitivno je da se osetio uticaj predsedničkih izbora. Treće, ovoga puta bio je značajno veći pritisak na zaposlene u lokalnim samoupravama. Četvrto, očito je da smo imali apstinenciju i jednog dela birača opozicije koji su bili motivisani u nekim prethodnim procesima - kazao je sinoć po objavljivanju rezulatata lider Demokrata Aleksa Bečić.

Rezultate lokalnih izbora ne priznaje Demokratski front (DF) koji smatra da su izbore "obeležile ucene i pritisci" i koji poziva na proteste.

DF je samo u Podgorici prepolovio rezultat u odnosu na prethodne lokalne izbore iz 2014. godine.

Izbornim rezultatom nije zadovoljna ni koalicija SDP-Demos, Ranka Krivokapića i Miodraga Lekića, koja je u Podgorici za sada bez mandata.

SDP je u preostalih šest opština nastupio samostalno i imaće odbornike u lokalnim skupštinama.

Na nedeljnom glasanju su zabeleženi incidenti, kojima se bavi tužilaštvo.

#Milo Đukanović

#Pobeda

#Podgorica

'