AKTUELNO

Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić uhapšen je u Crnoj Gori pod sumnjom da je organizovao teroristički napad u izbornoj noći.

Dikić i ostali uhapšeni ostaju u pritvoru pošto je Apelacioni sud odbio njihove žalbe.

Vanpretresno veće Višeg suda u Podgorici produžilo je 16. novembra za još dva meseca pritvor Dikiću, Kristini Hristić (39), Branki Milić (61), Milanu Dušiću (59), Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću (52), Aleksandru Čuroviću (33), Aleksandaru Aleksiću (42), Nikoli Đuriću (34), Sinišu Ćetkoviću (37), Dejanu Stanojeviću (42), Milošu Aćimoviću (26), Ivici Matiću (36) i Perici Andriću (39).

Na ovu odluku branioci osumnjičenih su uložili žalbe, koje je Apelacioni sud odbio kao neosnovane uz obrazloženje da je Viši sud pravilno postupio, kada je osumnjičenima produžio pritvor.

Okrivljeni su osnovano osumnjičeni da su izvršili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije te da ukoliko budu proglašeni krivim može im biti izrečena relativno visoka kazna zatvora, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Dodaje se da je stoga njima opravdano pritvor produžen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva za slučaj da se okrivljeni nađu na slobodi, budući da se radi o stranim državljanima, kao i zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od uticaja na saizvršioce.

U najnovijem tužilačkom aktu o planiranom terorističkom napadu se navodi da su Eduard Vladimirovič Širokov i Vladimir Nikolajevič Popov krajem septembra 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu grupu, čiji cilj je bio vršenje neodređenog broja krivičnih dela u vezi sa terorizmom i krivičnih dela ubistvo najviših predstavnika Crne Gore.

U naredbi se pominje i politička partija Demokratski front, kao i za sada neidentifikovana osoba iz te partije koja bi, zajedno sa osumnjičenim Bratislavom Dikićem, komandovala potencijalnim pobunjenicima koji bi upali u Skupštinu Crne Gore, pucali na pripadnike policije, a zatim lišili slobode premijera Mila Đukanovića.

Istraga je proširena i na trojicu srpskih državljana Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića i Miloša Jovanovića za kojima je pre dva dana raspisana crvena Interpolova poternica.

S. M.

#Bratislav Dikić

#Pritvor

#Sud

'