AKTUELNO

NATO ove godine neće testirati sposobnosti crnogorske vojske, jer njeni pripadnici u godišnjim planovima nisu dodieljeni snagama Alijanse za gotovost, saopšteno je Pobjedi iz te vojne organizacije.

Na pitanje da li će Alijansa testirati crnogorsku vojsku ove godine, imajući u vidu da slovenački vojnici nisu prošli standarde NATO, zbog čega je i načelnik Generalštaba podneo ostavku, zvaničnik NATO, čije ime se ne navodi, je rekao da su saveznici Alijanse sami odgovorni za svoje vojne snage kada je u pitanju ispunjavanje standarda koje su postavile Savezničke komandne operacije (ACO/SHAPE), koje nadgledaju sve misije, operacije i aktivnosti pod vođstvom NATO.

Iz NATO su objasnili da se programi evaluacije vode na nacionalnoj osnovi.

- Jedino kada vojska iz zemlje članice podleže proceni NATO onda kada je dodieljena NATO snagama za gotovost, kao što su, na primjer, NATO snage za reagovanje i vođstvo pod nazivom Zajednička radna grupa vrlo visoke gotovosti (VJTF). Zbog toga su slovenačke snage testirale NATO evaluatori - kazali su iz NATO.

Isti princip se primenjuje i za crnogorsku vojsku.

- Ove godine nisu dodeljene nijednoj od snaga visoke borbene gotovosti NATO“, odgovoreno je podgoričkom dnevniku iz Alijanse - prenela je RTCG.

#Crna Gora

#NATO

#Test

#Vojska

'