AKTUELNO

Prilikom pretresa stana Dalibora Jaukovića, koji je bacio bombu na Ambasadu SAD-a u Podgorici, a potom se ubio, policija je pronašla pismo na šest strana, ispisane rukopisom.

U pismu Dalibor Jauković, između ostalo, moli porodicu i rođake da “mu oproste zbog onoga što će uraditi“, i opisuje svoje lične i političke stavove.

U prvim reakcijama istražitelji smatraju da je reč o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje uobičavaju da ostave ljudi spremni da sebi oduzmu život.

Upravo to pismo moglo bi da pruži odgovor o Jaukovićevom motivu da počini napad na strano diplomatsko predstavništvo i presudi sebi. Pismo će se veštačiti forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima. Jauković je živeo sa majkom i bratom.

U toku dosadašnje istrage osim pronalaska oproštajnog pisma rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada.

Prema pisanju medija, Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pešački prelaz Ulice Ivana Muilutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom Ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje.

Nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi da li je zatvarač bombe bio ranije izvađen.

U istragu je od početka uključeno Više državno tužilaštvo, a to je potvrdila tužiteljka Lepa Medenica. Ona je saopštila da je Specijalno tužilaštvo obavešteno o slučaju, ali da je procena bila da Više tužilaštvo obavi uviđaj.

Nakon nemilog događaja, čelnici policije i tužilaštva saopštili su i da je pojačano obezbeđenje oko američke ambasade, ali i svih ambasada u Podgorici.

Posebna jedinica policije i sektor za bezbednost ličnosti i objekata su angažovani na obezbeđenju Ambasade SAD i možemo garantovati bezbednost zaposlenih. Takođe, preduzimaju se pojačane bezbednosne mere prema svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori kazali su na konferenciji.

Napad na Ambasadu SAD-a u Podgorici osudili su najviši crnogorski zvaničnici kao i političke partije.

#Ambasada

#Bomba

#Podgorica

'