AKTUELNO

Cene stanova u Crnoj Gori ustalile su se poslednjih godina na približno istom nivou, a pedstavnici agencija za nekretnine tvrde da je u prošloj godini pojačano interesovanje turskih građana za kupovinu nekretnina u toj državi.

Direktorka podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je za podgoričku Pobjedu da su se cene stanova u Podgorici ustalile zadnje tri-četiri godine i da smatra da se ove godine neće značajnije menjati. Ona je rekla da su klijenti zainteresovani za kupovinu, ali stanova koji su značajno ispod realne cijene.

- Uglavnom se traže jednosobni stanovi vrednosti od 35 do 40 hiljada evra i dvosobne od 50 do 55 hiljada evra, koje je gotovo nemoguće imati u ponudi - istakla je Radović i dodala da se jedino mogu prodati stanovi čija je cena malo niža od realne i tržišne vrednosti stana.

Prema njenim rečima u Podgorici najveće interesovanje vlada za stanove u kvartu preko Morače i blokovima pet, šest i devet.

- Nama su ove lokacije trenutno najtraženije i po interesovanju ispred Siti kvarta. Moguće zato što u Siti kvartu više nema stanova u ponudi, pa su se kupci orijentisali na ove lokacije - kazala je Radović.

Kako je navela, klijenti traže uglavnom stanove u novogradnji, ali poslednjih nekoliko meseci je pojačano interesovanje za starije kvalitetne zgrade.

- Cena stanova u Podgorici u novogradnji se kreće od 1,1 do 1,8 hiljada evra, a u starogradnji od 700 do 900 evra po kvadratu, zavisno od lokacije, veličine, spratnosti i očuvanosti - rekla je Radović, dodajući da očekuje da bi najavljena treća faza projekta "Hiljadu plus" mogla oživeti tržište nekretnina.

Menadžer budvanske agencije Gold agent, Vladan Stanišić, ocenio je da je prošle godine zabeleženo blago povećanje interesovanja za kupovinu stanova u Budvi. On je rekao da je prošla godina bila malo bolja od 2016, ali da se cene stanova u Budvi nisu menjale i da kreću se od 1,5 do tri hiljade evra po metru kvadratnom.

Stanišić je potvrdio veliko interesovanje iz Turske za stanove u Crnoj Gori od prošle godine.

- U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove vrednosti od 50 do 70 hiljada evra. Kupuju u celoj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi - kazao je Stanišić, dodajući da je iznenađen tim interesovanjem.

Prema poslednjim podacima Monstata objavljenim sredinom novembra prošle godine, prosečna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1,14 hiljada evra i veća je osam odsto u odnosu na isti period 2016.

#Crna Gora

#Turska

#stan

'