AKTUELNO

Viši sud u Podgorici blokirao je kompletnu imovinu bivšeg predsednika SCG Svetozara Marovića i njegove porodice do okončanja finansijske istrage o poreklu imovine funkcionera osuđenog za višemilionske malverzacije u Budvi.

Sud je na zahtev specijalnog tužioca blokirao imovinu Marovićeve supruge Đurđine, sina Miloša, kao i članova njegove porodice, navode podgoričke Vijesti.

Time je sud prihvatio zahtev Specijalnog državnog tužilaštva da se imovina osuđenog vođe budvanske kriminalne grupe zamrzne dok se ne ozvaniče rezultati finansijske istrage - da su brojni stanovi, kuće i zemljišta stečeni kriminalnim aktivnostima, navodi podgorički list.

Privremena mera zabrana korišećenja imovinom juče je upisana na desetak nekretnina te budvanske porodice. Blokiran je i stan Svetozara Marovića od 90 kvadrata u Budvi koji je sredinom jula prodao za 180.000 evra.

Maroviću do sredine septembra da uplati milion evra ili ode imovina na doboš!

Time je stavljena blokada izvršenja kupoprodajnog ugovora dokorašnjeg funkcionera crnogorske vladajuće DPS sa slovenačkom državljankom do okončanja finansijske istrage i eventualnog pokretanja postupka trajnog oduzimanja imovine.

Blokirano je i raspolaganje četvorospratnom vilom Marovićeve supruge Đorđine u budvanskom naselju Babin do, koju je, tvrde finansijski istražitelji, fiktivno prodala za milion i po evra.

Vilu od 207 kvadrata Marovićeva je 2012. godine kupila od proslavljenog fudbalskog stručnjaka Miljana Miljanića za 300.000 evra. Odmah posle toga kuća je porušena i izgrađena je nova četvorospratnica od gotovo 1.000 kvadrata.

Blokirana je imovina i mlađeg Marovića, njegove supruge Tamare, kao i šuraka Ivana Popovića.

Svetozar Marović je prošle godine osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi nakon što se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi uplati milion evra.

Nekada visoki funkcioner vladajuće DPS, međutim, nije u zakonskom roku uplatio novac, niti se pojavio na izdržavanje kazne u zatvoru u Podgorici, zbog čega je za njim ranije raspisana poternica.

On na vreme državi nije izmirio 100.000 evra zbog čega mu je nedavno kazna povećana za godinu, na 4,9 meseci zatvora.

I njegov sin je priznao da je bio deo kriminalne grupe i zbog nezakonitosti oko kupoprodaje zemlje na Jazu osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 evra.

Novac je uplatio, a zatvorska kazna ga čeka. U međuvremenu je dobio srpsko državljanstvo.

#Crna Gora

#Poternica

#Svetozar Marović

'