AKTUELNO

”Crnogorsko primorije presušilo – Rusi masovno bojkotuju turističku sezonu” najnoviji je naslov kojim pojedini regionalni mediji pokušavaju da predstave turističku sezonu u našoj državi. Te su tvrdnje, kako navodi predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, daleko od istine.

– U maju i julu nikad više ruskih turista nije bilo nego ove godine. Ova godina je jedna od najboljih od kad postoji turizam u Crnoj Gori – istakao je Žarko Radulović.

O tome svedoče i konkretni podaci Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Foto: Printscreen

– Prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori je boravilo blizu 30.000 Rusa što je za oko 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Broj ostvarenih noćenja je više nego učetvorostručen i iznosio je 179.000 – istakla je PR NTO Nina Vukčević.

Samo u prethodnoj sedmici, kako je napomenula, došlo više od 13.000 putnika iz Rusije što je porast od oko 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 68 rotacija što je porast od 16 odsto.

Da su ruski državljani i dalje prisutni na crnogorskom primorju potvrdio je i ugostitelj Krsto Niklanović.

– Ima Rusa. Ja ne vidim nijedan da je otkazao – svi Rusi koji dolaze godinama i sad su ovdje. Čak ih ima više nego prošle godine jer se pojavljuju novi gosti – ističe Niklanović.

Pročitajte još: VATRENA STIHIJA NE PRESTAJE: Na Prokletijama potrebni kanaderi

Za ovu sezonu, kako primećuje Radulović, jedan je detalj ipak atipičan.

– Rusi uglavnom idu u privatni smještaj. Valjda u sopstvene stambene jedinice koje su privatizovane. Takođe idu u hotele sa dve i tri zvezdice. U hotelima sa četiri i pet zvezdica postoji mali pad. Ali taj pad uopšte nije primetan jer je u hotelima to nadomiešteno sa gostima iz drugih država – izričit je Radulović.

Antikampanja, koja po njegovom mišljenju ima političku pozadinu ne daje nikakve rezultate.

– Dala bi kad bi im možda neko iz administracije Ruske federacije dao pare da idu na odmor. Ali oni troše svoj novac. I oni idu tamo gde im je lepo, tamo gde su dobrodošli i tamo gde se osećaju kao kod svoje kuće. To mesto je Crna Gora – dodao je Radulović.

Da negativna kampanja nema efekta saglasan je i Niklanović. Stoga, smatra, na propagandu ne treba ni obraćati pažnju.

– I svaki odgovor na antikampanje je samo izazivanje problema. Jednostavno ih treba ignorisati – ističe Niklanović.

Disperzija tržišta koja se često pominje kao nedovoljno razrađena strategija, svakako je rešenje. Ali to se, napominje Radulović, ne radi preko noći.

Foto: Printscreen

– Još bi najbolje bilo da raspišemo kvote pa da nam dolazi 20 odsto Rusa, 20 odsto Engleza i 20 odsto Nemaca. To je smešno – napomenuo je Niklanović.

Stoga je Radulović, u ime svih turističkih poslenika Crne Gore, uputio je apel predsedniku Odbora za turizam Privredne komore Draganu Ivančeviću koji je u gore pomenutom tekstu izjavio da je u velikim hotelima na južnom Jadranu tokom jula popunjenost bila manja za 30 odsto zbog činjenice da su ruski turoperatori poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane.

– Ja bih zamolio gospodina predsednika Odbora za turizam Privredne komore da više ne daje izjave barem dok ova sezona ne prođe. Jer ovo je atak na turizam CG, na našu državu i na naše građane. Na ljude koji od turizma žive i na budžet Crne Gore – istakao je Radulović.

#Crna Gora

'