AKTUELNO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušičiću da već ove nedelje pronadje rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama zbog povećanih taksi na uvoz voća i povrća.

-Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s medjunardnim ugovorima, u najbržem roku nadje rešenje koje će otkloniti taj problem i sprečiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu izmedju Hrvatske i susednih zemlja - rekao je Plenković za Hrvatsku radio televiziju (HRT).

Plenković je rekao da očekuje da se rešenje pronađe još ove nedelje.

Upitan može li se naći zadovoljavajuće rešenje za sve nakon što su Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora dogovorile mere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske takse i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao: "Sigurno da može", prenela je agencija Hina.

Pročitajte još: Nedimović: Neće nas niko vući za nos! Odmah moramo da razgovaramo da Hrvatska ukine takse (VIDEO)

Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošle nedelje u Podgorici sa premijerima susednih država.

Ideja Tolušića kada je donosio taj pravilnik bila je efikasnija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se da je procena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka - rekao je Plenković.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Takse

'