AKTUELNO

Za razliku od prethodnih dana, jutro u Crnoj Gori kada je posredi situacija sa požarima je nešto mirnija. Najaktivniji su požari na primorju i u centralnoj regiji i svi su pod kontrolom.

Ukrajinski protivpožarni avion AN 32P, čiji je kapacitet 8.000 litara vode, sinoć je sleteo na aerodrom u Tivtu i od ranih jutarnjih časova angažovan je na gašenju požara u toj opštini.

Danas oko devet časova se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma, čiji je kapacitet 2.000 litara vode, kao i dolazak tima iz Bugarske sa helikopterom MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode.

U najavi su još dva protivpožarna aviona Air Tractor, kapaciteta 3.000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni sutra. Biro za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi zaključio je na vanrednoj sednici da su svi nadležni državni subjekti profesionalno, odgovorno i uspješno odgovorili na seriju požara.

Što se tiče stanja s požarima u Crnoj Gori, tokom noći pripadnici SZS Nikšić su intervenisali u Podbožuru i Macavarama, kako bi spriječili širenje vatre koja se približavala kućama. Požari su i dalje aktivni, ali nijesu ugrožene kuće niti stanovništvo.

– Što se Podgorice tiče, aktivan je požar u Mrkama. Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici gdje je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto servisa. Noć je za pripadnike SZS Danilovgrad bila nešto mirnija nego nekoliko prethodnih, ali će i dalje nastaviti da prate mjesta na kojima je juče gorjelo: Bandići, Šobajići i Vrela – saopšteno je iz Vlade.

Kada je riječ o Cetinju, aktivni požari su u Lastvi Čevskoj, Donjoj Markovini i Velestovu, ali nema ugroženih objekata i lica.

– U Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru trenutno nema aktivnih požara. U Opštinama Tivat i Herceg Novi – situacija je nepromijenjena. Aktivni su požari u mjestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i Debelom brijegu ka Prijevoru – saopštili su iz Vlade.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je povodom teške situacije zbog požara koji su zahvatili Tivat i gradove na primorju i u zaleđu regiona, izrazio spremnost Grada Novi Sad da svom gradu-prijatelju pruži potrebnu pomoć, kao i drugim opštinama u regionu, u skladu sa svojim mogućnostima.

U saopštenju se navodi da Vučević sa velikom pažnjom i žaljenjem prate vesti koje ovih dana stižu iz prijateljskog grada Tivta, čije područje je zahvaćeno katastrofalnim požarom, kao i značajan deo čitavog regiona.

"To predstavlja veliku pretnju po živote građana, njihovu imovinu, ali i celokupnu infrastrukturu, privredu, turizam i objekte od izuzetne materijalne i kulturne vrednosti. Grad Novi Sad, u potpunosti usaglašavajući svoja nastojanja sa državnom politikom humanitarnog angažovanja Republike Srbije, izražava spremnost da u skladu sa svojim mogućnostima, ulažući maksimalne napore i kapacitete, pruži svaki vid pomoći kako bi se što pre doprinelo obuzdavanju vatrene stihije i sprečavanju njenog daljeg širenja" naveo je Vučević.

#Avion

#Crna Gora

#Požar

#Ukrajina

'