AKTUELNO

Većina požara u Crnoj Gori su pod kontrolom.

Aktivni požari u Crnog Gori na primorju i u centralnoj regiji su svi pod kontrolom, a večeras je na tivatski aerodrom sleteo ukrajinski protivpožarni avion AN 32P kapaciteta 8.000 litara vode.

Kanader iz Ukrajine, sleteo je sa devet članova posade i pratećeg osoblja oko 20.30 sati na tivatski aerodrom, a kako je ranije danas poručio predstavnik NATO-a Pjer Kazalet, on u Crnu Goru dolazi kroz NATO-ov mehanizam za civilnu pomoć, prenela je RTCG.

Foto: Tanjug

Reč je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva "dromadera" Direktorata za vanredne sutuacije MUP-a gasiti požare na poluostrvu Luštica. On, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km/h.

Takođe, ujutro se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma.

- Na osnovu zahteva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, oko 21h se na Tivatski aerodrom očekuje sletanje ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, ciji kapacitet je 8000 litara vode, a sutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode - saopštio je Direktorat za vanredne sutuacije MUP-a.

Foto: Tanjug

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Er Traktor (Air Tractor) iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

PROČITAJTE JOŠ: PANIKA NA NEBU! Grom udario u avion Britiš ervejza

Kako se navodi, predsednik Bugarske Rumen Radev obavestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mestima požara u Crnoj Gori.

#Avion

#Crna Gora

#NATO

#Požar

'