AKTUELNO

To je opasna meteorološka pojava.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici upozoreno je da postoji potencijalna mogućnost da mali tornado, koji je u nedelju pogodio Rim, zahvati do podne i područje Crne Gore.

Načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u tom zavodu Branko Micev je rekao za Pobjedu da se zona sa visokim indeksom nestabilnosti sa regiona Italije premestila u pravcu istoka, što znači da će još danas biti u pravcu Jadrana i u Crnoj Gori.

U snažnoj oluji i tornadu u Italiji život su izgubile dve osobe, a kako su preneli portali razorni vetar izazvao je veliku štetu. U glavnom gradu Italije i slavni Koloseum našao se pod vodom.

-Pričam o uslovima, što nikako ne znači da će se to desiti. Visok indeks nestabilnosti naročito će biti u pravcu Ulcinja, zatim Bara, Skadarskog jezera, Podgorice i Tuzi, koji ukazuje na postojanje potencijalne opasnosti od formiranja tornada na crnogorski način - rekao je on.

Micev objašnjava da je naziv tornado lociran za američki kontinent, te da se ta meteorološka pojava na ovim prostorima stvara u manjem fizičkom obliku ili u manjim razmerama i zove se pijavica ili tromba. To, kaže on, nije klasičan tornado nego pojava nalik tornadu.

-Morska pijavica ili tromba koje se vezuje za naš geografski prostor je meteorološki fenomen, pojava koja se javlja i koja je vezana za olujno grmljavinske oblake većih razmera. Iz tog oblaka spušta se levak u pravcu površine zemlje ili površine mora, to je usisna grana i njeno usisno destvo je rotaciono kretanje vazduha u vis - navodi Micev.

Prema njegovim rečima, iz jednog oblaka mogu da se dese jedna ili više tih morskih pijavica ili trombi i da se spušte u pravcu površine zemlje ili mora.

Micev kaže da se radi o izuzetno opasnoj meteorološkoj pojavi koja na liniji kretanja oblaka pravi pustoš.

Č.N.

'