AKTUELNO

U srcu kompanije 13. Jul Plantaže, na mjestu gdje je sve počelo, u Starom vinskom podrumu u Leškopolju, večeras je održana Proslava istorijskog uspjeha crnogorskog vinarstva ostvarenog na najprestižnijem vinskom ocenjivanju na svetu “Decanter World Wine Awards DWWA 2017“ održanom u Londonu, na kojem su crnogorske Plantaže osvojile zlatnu medalju za svoje premijum vino “Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012“.

“Vranac Reserve 2011“ je dobio srebrnu medalju, a vina “Pro Anima Pinot Blanc 2015“, “Chardonnay Barrique 2013“, “Vladika 2013“ i “Medun 2011“ okitila su se bronzom.

Goste je pozdravio, Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga Kompanije “13. jul Plantaže” prenoseći, iz prve ruke, inpresije sa ovog najprestižnijeg vinskog nadmetanja na svetu.

Foto: Pink

– Još daleke 1907. godine na smotri vina u Londonu Vranac iz Crne Gore osvojio je zlato. Danas, 110 godina kasnije Plantaže ponosno potvrđuju, kvalitet vina iz Crne Gore upravo u Londonu. Vina iz linije “Stari podrum“ svojim uspehom pokazala su pravu snagu Plantaža i potencijal crnogorskog podneblja. Posebno smo ponosni na uspeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem repertoaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate. Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod i to nije samo tehnološki, već i prodajni i marketinški proces. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom došli smo do potvrde kvaliteta i našeg potencijala, što su prepoznali i potrošači, ne samo u Crnoj Gori i zemljama regije, već širom svijeta – saopštio je Đurišić.

Dodao je da postupak proizvodnje vina iz Starog podruma podrazumiijeva selekciju najboljeg grožđa sa mikrolokaliteta Šipčanik, koje se bere ručno i prerađuje u novom, posebno opremljenom pogonu Starog podruma.

Foto: Pink

Kako kaže, samo u najboljim godinama, sa parcela koje su pokazale da daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo biraju rod koji će kasnije pretočiti u Stari podrum.

Foto: Pink

– Iz tog razloga su naše serije premijum vina ograničene na svega nekoliko hiljada boca. Vina iz serije “Stari podrum“ za kratko vrijeme stekla su visoku reputaciju među poznavaocima vina, a mnogi ekskluzivni restorani i hoteli uvrstili su ih u vinske karte. Posebno nam je zadovoljstvo što smo sada dostojan takmac i u segmentu belih vina koja su bila u dobroj meri zapostavljena agresivnom najezdom vinarija iz regiona. Medalje na Dekanteru za naše bela vina, dovoljno govore o našem osvajanju tehnologije i našem očekivanju rasta prodaje u ovom segmentu, kako na domaćem tako i na svim inostranim tržištima. Na najbolji način smo demantovali famu, koju je razvijala naša konkurencija, o tome da su naša crvena vina izvanredna ali da zaostajemo u segmentu belih vina. Nagrade sa najvećih svetskih smotri nam, iz tog razloga, veoma znače – kazao je Đurišić.

#Crna Gora

#Nagrada

#Vino

'