AKTUELNO

Predstavnici opozicionog Demokratskog fronta počeli su protest na Cetinju, uoči sednice parlamenta na kojoj će poslanici glasati o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora.

Na magistralnom putu od Podgorice prema Cetinju pojačane su mere bezbednosti, kao i u samoj prestonici, javio je portal RTCG. Funkcioner DF-a Strahinja Bulajić je rekao da građani strpljivo treba da sačekaju proteste, nakon kojih će, kako navodi, Crna Gora krenuti na pravi put.

Član Predsedništva DF-a Branko Radulović kazao je da su poslanici koji prisustvuju zasedanju izdajnici Crne Gore. "Nama je sveta odluka s Murina. Zamrznućemo današnju odluku i poništiti je, jer je to ne predstavlja volju građana", naveo Radulović.

On je najavio da će DF ponovo organizovati proteste.

I funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je da će nova skupštinska većina poništiti odluku o članstvu u NATO.

"Odluka parlamenta je neobavezujuća. Kako je donesu danas, tako će je poništiti nova legitimna većina. Državni udar nije samo delo Mila Đukanovića već i centara moći koji žele Crnu Goru u NATO-u", kazao Bulatović.

DF se, kako je dodao, zalaže za mir, stabilnost i smenu vlasti.

"Svi koji su za referendum trebalo bi da se organizuju i pripreme demokratske proteste koji će tražiti demokratske izbore. Pozivamo sve i koji nijesu sa nama da se saberemo oko tih protesta. Ko na njih ne dođe taj je s Đukanovićem", kazao Bulatović.

Foto: Tanjug

Organizatori protesta su pozvali policiju, kako kažu, da povuku provokatore, jer DF želi da skup protekne mirno.

Zasedanje obezbeđuju jake policijske snage Zasedanje obezbeđuju jake policijske snage Okupljenima se obratio i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović koji je poručio da je sednica parlamenta pobeda sile i laži nad voljom građana.

"U ime nas će da glasaju oni koji Cetinje doživljavaju kao inostranstvo a Njegoša kao genocidnog pisca. Hoće da nam predstave NATO kao dečji vrtić, a to je zločinačka vojna Alijansa. NATO je trenirao strogoću i na ovim prostorima, a mi smo i dobro prošli, za razliku od Iraka i Avganistana", kazao Bulatović.

Protest je počeo u 13 sati, sednica parlamenta u 14.

Sednica se održava na Cetinju. Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je sednicu. Poručio je da se Crna Gora nalazi na istorijskoj prekretnici.

– Ovo je civilizacijski iskorak za Crnu Goru, koja će se, nakon prijema u NATO svrstati među najrazvijeniije demokratije – poručio je on.

Predsednik vlade Duško Marković kazao je da skupština danas ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca.

"Ovakva odluka se nigde osim na Cetinju nije mogla doneti", saopštio je Marković.

On je rekao da se Crna Gora na današji dan upisuje u najsvetliju istoriju "rame uz rame sa 1. julom 1878. kad se na Berlinskom kongresu raspravljalo o potvrdi nezavisnosti Crne Gore".

"Ovo je prilika da se poklonimo senima svih crnogorskih heroja koji su se ugradili u temelje naše države. Članstvo u NATO je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje", poručio je Marković.

Iz vlade su ranije saopštili da će Predlog zakona obrazložiti premijer Duško Marković. Od opozicionih stranaka zasedanju prisustvuju samo poslanici Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića.

Sednici, između ostalih, prisustvuju lider DPS-a, Milo Đukanović, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

Sa druge strane, Demokratski front organizovao je protest.

Iz policije su saopštili da neće dozvoliti nikakve incidente, niti blokade saobraćaja.

Inače, nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Severnoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u NATO članstvo.

Pristalice DF su tokom protesta zapalile zastavu NATO. Kako su preneli crnogorski mediji, najveći incident dogodio se kada su se protestanti razilazili, a grupa mladića ih je zasula kamenica, pa je intervenisala policija.

Protest je završen obraćanjem jednog od lidera DF i psredsednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji je rekao da se danas u Skupštini potpisuje aneksija Crne Gore.

-Ali mi smo se okupili da bi poručili da ne pristajemo na ovu izdaju. Oni su izdali sve što su mogli izdati i danas sa ovog mesta poručujemo da ćemo poništiti ovu odluku čim se za to stvore uslovi - poručio je Mandić.

On je kazao da u CG nema nijednog Srbina koji bi glasao za NATO. Mandić je pozvao opoziciju da im se pridruže u daljoj borbi protiv režima.

Predsednik PzP-a Nebojša Medojević kazao je da je ovaj režim okupirao CG. On je optužio policiju da nije dozvolila "autobusima sa slobodnim ljudima da dođu na Cetinje".

-Ali proći će i ova izdaja. Glas naroda je glas Boga i mi smo stoga da se izađe na referendum. Teško tome predsedniku koji se boji svog naroda - poručio je Medojević.

#Crna Gora

#NATO

#Protest

'