AKTUELNO

Američki Senat je velikom većinom glasao da se odobri ulazak Crne Gore u NATO. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obe stranke - 97 se izjasnilo "za", dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

"Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji evrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja", saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka.

"Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje", naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindži Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: "Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju".

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će "članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak".

"Iako je mala zemlja pozicija Crne Gore vrlo je znaeajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u bezbednosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi", dodao je Marfi, prenela je RTCG.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsednik SAD Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

#Amerika

#Crna Gora

#NATO

'