AKTUELNO

Firma „Solo“ ispostavljala je „Lakoviću“ fiktivne račune sa neuporedivo, po pravilu deset puta većim iznosima od vrednosti stvarno izvršenih usluga. A istog dana po ispostavljanju lažnih računa, „Laković“ je sa IRF-om zaključivao ugovor o cesiji, kojim je taj državni fond preuzimao obavezu da isplaćuje dugovanja tom trgovinskom preduzeću, navode crnogorske Demokrate

Vla­din In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­ni fond (IRF) upla­tio je pri­vat­noj fir­mi „So­lo” mi­li­on i 270 hi­lja­da evra dr­žav­nog nov­ca na osno­vu la­žnih avan­snih ra­ču­na za to­a­let pa­pir i sal­ve­te. To je ju­če na pres kon­fe­ren­ci­ji sa­op­štio ge­ne­ral­ni se­kre­tar De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re Bo­ris Bog­da­no­vić. Ta po­li­tič­ka par­ti­ja je do­ka­ze, za ka­ko tvr­de or­ga­ni­zo­va­no kri­mi­nal­no de­lo­va­nje, pre­da­la vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­o­cu (VDT) Ivi­ci Stan­ko­vi­ću.

Po­se­du­je­mo do­ku­men­ta­ci­ju ko­ja ja­sno uka­zu­je da su or­ga­ni­zo­va­nim kri­mi­nal­nim de­lo­va­njem vi­še li­ca, vi­še­mi­li­on­ska sred­stva IRF-a, u du­žem vre­men­skom pe­ri­o­du, ne­za­ko­ni­to ko­ri­šće­na pro­tiv­no nji­ho­voj na­mje­ni, a u ko­rist pri­vi­le­go­va­nih po­je­di­na­ca – na­ve­de­no je, iz­me­đu osta­log, u pri­ja­vi ko­ju je pot­pi­sao pred­sed­nik De­mo­kra­ta Alek­sa Be­čić, a ko­ja je pre­da­ta Stan­ko­vi­ću.

Is­ta­kli su i da su se finansijske tran­sak­ci­je, po za­klju­če­nom ugo­vo­ru, od­vi­ja­le istog da­na, i to is­klju­či­vo po­sred­stvom Pr­ve ban­ke.

Ka­ko su ob­ja­sni­le De­mo­kra­te, ne­za­ko­ni­to ko­ri­šće­nje nov­ca gra­đa­na iz­vr­še­no je ta­ko što je pret­hod­no fir­ma „So­lo“, vla­sni­ka Ra­do­mi­ra Ra­šo­vi­ća, is­po­sta­vlja­la kom­pa­ni­ji HD „La­ko­vić“ ra­ču­ne sa vi­še­stru­ko uve­ća­nim iz­no­si­ma vred­no­sti stvar­no iz­vr­še­nih uslu­ga.

– Ra­di se o ne­iz­vr­še­nim is­po­ru­ka­ma to­a­let pa­pi­ra i sal­ve­ta. Da su ra­ču­ni la­žni u pri­log to­me go­vo­ri i to što ne sa­dr­že spe­ci­fi­ka­ci­ju is­po­ru­če­ne ro­be, ci­je­nu ro­be, broj ugo­vo­ra. U slu­ča­ju ove or­ga­ni­zo­va­ne pre­va­re, vi­še­mi­li­on­ska sred­stva In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nog fon­da ko­ri­šće­na su, u du­žem vre­men­skom tra­ja­nju, ne­za­ko­ni­to i pro­tiv­no nji­ho­voj na­me­ni i ci­lje­vi­ma ko­ji su pred­vi­đe­ni Za­ko­nom o IRF-u. Ovo je uči­nje­no na sle­de­ći na­čin: „So­lo“ d.o.o., re­gi­stro­va­no za pro­iz­vod­nju pro­iz­vo­da od pa­pi­ra, is­po­sta­vlja­lo je „La­ko­vi­ću“ fik­tiv­ne ra­ču­ne sa ne­u­po­re­di­vo, po pra­vi­lu de­set pu­ta, ve­ćim iz­no­si­ma od vri­jed­no­sti stvar­no iz­vr­še­nih uslu­ga. A istog da­na, po is­po­sta­vlja­nju la­žnih ra­ču­na, „La­ko­vić“ je sa IRF-om za­klju­či­vao ugo­vor o ce­si­ji ko­jim je IRF pru­zi­mao oba­ve­zu da is­pla­ću­je du­go­va­nja HD „La­ko­vić“ – ob­ja­sni­le su De­mo­kra­te.

Po Za­ko­nu o IRF-u, glav­ni cilj tog dr­žav­nog fon­da je eko­nom­ski raz­voj Cr­ne Go­re kroz po­dr­šku po­čet­ni­ci­ma u bi­zni­su, po­kre­ta­nje no­vih in­ve­sti­ci­o­nih ci­klu­sa, po­dr­šku stva­ra­nju no­vih pro­iz­vo­da i teh­no­lo­gi­ja, pod­sti­caj iz­vo­za, pod­sti­ca­nje rav­no­mer­nog re­gi­o­nal­nog raz­vo­ja. – Po­ve­ri­lac „So­lo“ od ukup­nog po­tra­ži­va­nja, ko­je iz­no­si mi­li­on i sto hi­lja­da, za se­be uzi­ma 120.000 eura i to sa­mo na osno­vu dva pre­zen­to­va­na ugo­vo­ra – sa­op­šti­le su De­mo­kra­te.

Za sve tvrd­nje, ka­ko na­vo­de, po­sje­du­ju do­ka­ze (tri ugo­vo­ra o ce­si­ji, avan­sni ra­čun, dva iz­vo­da o pro­mje­na­ma na ban­kov­nom ra­ču­nu), ko­ji su pre­da­ti Stan­ko­vi­ću. Pr­vi ugo­vor o ce­si­ji bio je na iz­nos od po­la mi­li­o­na, dru­gi na iz­nos od 600.000, a tre­ći 170.000 eura. – De­mo­kra­te su u sa­zna­nji­ma da je u 2016. i 2017. go­di­ni za­klju­če­no vi­še ova­kvih ugo­vo­ra iz­me­đu istih ak­te­ra, sa ci­ljem upum­pa­va­nja vi­še­mi­li­on­skih sred­sta­va pri­vi­le­go­va­nim po­je­din­ci­ma i kom­pa­ni­ja­ma. Po­sta­vlja se pi­ta­nje: ka­ko je pred­u­ze­će „La­ko­vić“ kao vi­še­mi­li­on­ski du­žnik pre­ma pred­u­ze­ću „So­lo“ po­stao vi­še­mi­li­on­ski do­bit­nik sred­sta­va gra­đa­na Cr­ne Go­re? Za­što In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­ni fond, su­prot­no za­ko­nu i ci­lje­vi­ma, pre­u­zi­ma fik­tiv­ne oba­ve­ze HD „La­ko­vić“ – na­ma je ja­sno. Sa­mo za­to što iza ove kom­pa­ni­je sto­ji mo­ćan po­je­di­nac ili moć­ni po­je­din­ci – is­ta­kao je Bog­da­no­vić.Vl. O.

Ozna­ka „taj­no“ mi­mo za­ko­na

Na IRF ugo­vo­ri­ma o ce­si­ji uti­snu­ta je ozna­ka „taj­no“. De­mo­kra­te tvr­de da je i to uči­nje­no ne­za­ko­ni­to. – Ozna­ka „taj­no“ se od­re­đu­je za po­dat­ke či­jim bi ot­kri­va­njem mo­gle na­stu­pi­ti te­že štet­ne po­sle­di­ce za bez­bjed­nost i in­te­re­se Cr­ne Go­re. I ovaj po­stu­pak IRF-a, ko­jim se oči­to jav­nost že­lje­la us­kra­ti­ti za sa­zna­nja o vi­še­mi­li­on­skim pre­va­ra­ma, do­dat­no uka­zu­je na to da iza ci­je­log slu­ča­ja sto­ji or­ga­ni­zo­va­no kri­mi­nal­no de­lo­va­nje vi­še li­ca uklju­če­nih u ce­lu pro­tiv­za­ko­ni­tu pro­ce­du­ru, sa ci­ljem na­no­še­nja šte­te dr­ža­vi Cr­noj Go­ri i nje­nim gra­đa­ni­ma – sa­op­šti­le su De­mo­kra­te.

Vuk­če­vić: Sve je u skla­du sa za­ko­nom

Ko­men­ta­ri­šu­ći op­tu­žbe De­mo­kra­ta, pred­sjed­nik Od­bo­ra di­rek­to­ra In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nog fon­da (IRF) Zo­ran Vuk­če­vić ka­zao je da je sve bi­lo po za­ko­nu. – To ne­ma ve­ze sa ži­vo­tom. Sva­ki kre­dit je dat u skla­du sa pro­ce­du­rom i u skla­du sa za­ko­nom, što je la­ko do­ka­zi­vo – na­pi­sao je Vuk­če­vić u krat­koj SMS po­ru­ci za „Dan“. Vla­snik fir­me „So­lo“, ko­ja je bi­la „Ce­dent“ u tri ugo­vo­ra o ce­si­ji sa IRF-om Ra­do­mir Ra­šo­vić tvr­di ta­ko­đe da ne­ma ni­šta spor­no u tom po­slu.

– Sa fir­mom HD „La­ko­vić“ ima­mo po­slov­ne od­no­se – ugo­vor o sa­rad­nji. Oni po­ru­če na go­di­šnjem ni­vou od­re­đe­nu ko­li­či­nu ro­be, po tom ugo­vo­ru, i nor­mal­no za ugo­vor se da avan­sni ra­čun. Ono što is­po­ru­či­mo to na­pla­ti­mo, a ono što ne is­po­ru­či­mo, to se ne na­pla­ću­je. Ugo­vo­rom o ce­si­ji na osno­vu avan­snog ra­ču­na IRF je pre­nio no­vac. Ni­je­smo is­po­ru­či­li kom­plet­nu ro­bu, ne­go sa­mo dio ro­be, a osta­tak nov­ca smo vra­ti­li re­gu­lar­no kom­pa­ni­ji HD „La­ko­vić“. To je re­gu­lar­na tran­sak­ci­ja. Ni­šta od to­ga ni­je pro­ble­ma­tič­no – tvr­di Ra­šo­vić. Do­dao je da je do­ku­men­ta­ci­ju nje­go­ve kom­pa­ni­je De­mo­kra­ta­ma vje­ro­vat­no dao biv­ši za­po­sle­ni. – Ra­dio je kod me­ne. Bio je loš rad­nik sa ko­jim ni­sam pro­du­žio ugo­vor, a imao je uvid u tu do­ku­men­ta­ci­ju. To je či­ta­va isti­na – re­kao je Ra­šo­vić. No­vi­nar „Da­na” je po­ku­šao da do­bi­je ko­men­tar i od pred­stav­ni­ka HD „La­ko­vić”. Me­đu­tim, na fik­sni broj do­stu­pan re­dak­ci­ji ni­ko ni­je od­go­va­rao.

'