AKTUELNO

Oni su optuženi za planiranje terorističkog napada.

Crnogorska skupština odlučila je jednoglasno da odluzme imunitet liderima opozicionog Demokratskog fronta, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, koji su osumnjičeni da su umešani u organizovanje terorističkih napada u izbornoj noći prošle godine. Ispred zgrade su se okupili simpatizeri i lideri ovog pokreta.

Mandić i Knežević su odluku o ukidanju imuniteta dočekali ispred zgrade parlamenta, a nakon toga su ušli u zgradu skupštine, gde će, kako su rekli, sačekati hapšenje.

Pošto je Skupština donela odluku o oduzimanju imuniteta Mandić I Knežević su sa članovima tog saveza ušli u zgradu parlamenta, a prilikom ulaska u plenaru salu došlo je do verbalnog, a zamalo i ozbiljnog fizičkog sukoba sa nekim poslanicima vladajućeg DPS-a, koji je sprečilo skupštinsko obezbeđenje.

Janko Vučinić, funkcioner DF-a, poručio je Đukanoviću pre donošenja odluke da ne hapsi Mandića i Kneževića, jer će završiti kao Čaušesku.

Lideri opozicije: Nećemo odustati od započetog

Lideri Demokratskog fronta poručili su da neće odustati od započetog i da će nastaviti bojkot, a za duboku političku krizu optužuju bivšeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića. Skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću omogućiće njihovo privođenje, što je, kako se veruje, plan Specijalnog državnog tužilaštva.Mandić je okupljenima ispred skupštine poručio da najveća snaga leži u jedinstvu opozicije.- Samo truli režimi mogu ovako da se ponašaju i poslanici DF-a će na ovim stepenicama sačekati naše kolege koje unutra glasaju - poručio je Mandić.Knežević je rekao da zna da je vlast spremna da se nagodi ako se odreknu od srpstva.- Ali toga neće biti, i od danas je sve lično - rekao je Knežević.

– Nemoj da se usudiš, Đukanoviću, da hapsiš Andriju i Milana, proći ćeš kao Čaušesku – poručio je Vučinić.

Foto: Pink.rs

Jake policijske snage raspoređene su ispred skupštine kako situacija ne bi eskalirala.

Inače, opozicija bojkotuje rad parlamenta od vanrednih parlamentarnih izbora, 16. oktobra prošle godine.

SAD upozirile svoje građane u CG na moguće nemire

Ambasada SAD u Crnoj Gori upozorila je svoje građane koji žive u toj državi da se pred zgradom parlamenta očekuje veliko prisustvo policije usled izglasavanja ukidanja imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.U saopštenju apeluju na svoje građane da izbegavaju područja gde bi mogli biti protesti pa čak da izbegavaju i male grupe okupljenih ljudi.

Mandić i Knežević se sumnjiče za krivična đela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekivanja, sa ciljem vršenja krivičnih dela terorizma i drugih krivičnih dela.

Prema navodima Glavnog specijalnog tužioca, postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, jer su postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem vršenja krivičnih dela terorizma i drugih krivičnih dela.

Mandić i Knežević su, kako se navodi, prihvatili da postupaju po nalozima organizatora kriminalne organizacije, da organizuju protestne skupove koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od članova kriminalne organizacije, a za koje bi prethodno bilo obezbeđeno oružje.

I. P.

#Crna Gora

#Opozicija

#Protest

#Skupština

'