AKTUELNO

Ovo radite usred Beograda, ali od sutra u Crnoj Gori nećete smeti!

Crnogorski Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, po kome će biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, stupa u sredu na snagu, a onaj ko prekrši odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 evra.

Zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno, 31. jula.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik, odredi isključivo za tu namenu, a Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili delu gde se konzumiraju hrana i piće.

Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 evra do 20.000 evra, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 evra do 2.000 evra, a za preduzetnika od 150 evra do 6.000 evra.

Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 evra do 1.000 evra propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu, za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smeštaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno.

U Zakonu je precizirano da je za nadzor nad njegovim sprovođenjem zaduženo Ministarstvo zdravlja. Poslove inspekcijskog nadzora obavljaće inspektori nadležni za oblasti na koje se odnose mere ograničenja i zabrane upotrebe duvanskih proizvoda, u skladu sa zakonom, i to sanitarni, zdravstveni, tržišni i turistički inspektor.

#Crna Gora

#Zakon

'