AKTUELNO

Profesorka Pravnog fakulteta Bojana Lakićević-Đuranović doslovno prepisala rad studenta kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom pravnom časopisu “Pravni život”.

To pokazuje analiza dva rada koju je uradio Centar za građansko obrazovanje (CGO), a u koju je ovaj podgorički dnvnik imao uvid.

Student Đorđije Drinčić je specijalistički rad “Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU” odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević-Đuranović ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju “Pravnog života”, objavila kao svoj i to pod nazivom “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”.

Lakićević-Đuranović juče najpre najavila da će odgovoriti na pitanja medija upućena mejlom, ali je nešto kasnije tokom dana saopštila da će ipak naknadno saopštiti svoj stav.

Drinčićev rad ima 39 strana, a kako stoji u bibliografiji, citirao je 12 knjiga, dva ugovora Evropske unije, a sastavni deo njegovog rada su i 87 navoda sudske prakse Evropskog suda pravde.

Rad Đuranovićeve je drastično manje složen - na svega 12 strana, ali je gotovo do u slovo prepisan.

Drinčićeva nekadašnja mentorka je u uvodu svog naučnog rada napravila kompilaciju uvoda i zaključka svog nekašnjeg studenta.

Iako ih nije isto naslovila, a značajno ih je i skratila, doslovce su prepisana poglavlja - Uloga suda pravde EU na polju četiri slobode.

Iako je njen student detaljnije objasnio materiju, profesorka je odlučila da kao svoj rad predstavi poglavlja koja je nazvala Ograničenje slobode kretanja robe, Načelo slobode kretanja lica kroz praksu Suda pravde EU i Načelo slobode vršenja usluga i prometa kapitala u praksi Suda pravde EU.

U radu Drinčića, Glava II naslovljena je kao Uloga suda pravde EU na polju četiri slobode sa osvrtom na bivši drugi i treći stub. Poglavlje Načelo slobode i prometa robe kroz praksu Suda pravde EU je podeljeno na Načelo slobode prometa robe kroz praksu Suda pravde EU, Načelo slobode kretanja lica kroz praksu Suda pravde EU i Načelo slobode vršenja usluga i prometa kapitala u praksi Suda pravde EU.

Mediji očekuju odgovor uredništva časopisa “Pravni život” da li je Lakićević-Đuranović autor ili koautor objavljenog rada i šta će preduzeti ukoliko se dokaže da ga je plagirala. “Pravni život” je časopis za pravnu teoriju i praksu, a izlazi od 1952. godine.

Prema podacima sa sajta Univerziteta Crne Gore, Lakićević-Đuranović je diplomirala na podgoričkom Pravnom fakultetu 2007, a godinu dana kasnije magistrirala u Beogradu. Doktorat je, takođe u Beogradu, odbranila 2012.

Lakićević-Đuranović trenutno predaje predmete Osnovi prava EU, Diplomatija i bezbednosne službe, Diplomatsko i konzularno pravo, Međunarodno humanitarno pravo, Evroatlantske integracije...

Iako je Crna Gora u pregovorima sa EU, profesorica Lakićević-Đuranović do sada nije davala svoje mišljenje i ocene procesa, iako je to očekivano od univerzitetskog profesora, koji predaje upravo ovu grupu predmeta.

Lakićević-Đuranović je jedini asistent koji je ipak uspeo da nastavi na Pravnom fakultetu, iako su 2009. i 2010. u javnost isplivale informacije da su pojedinima ocene prepravljene.

#profesorka

'