AKTUELNO

Liturgija koju Mitropolija crnogorsko primorska služi u Svaču pored Ulcinja povodom Ivanjdana održana je, ali na ulazu ispred zidina hrama, jer policija nije dozvolila služenje liturgije pored hrama.

I pored tenzija prethodnih dana i zvanične zabrane služenja svete liturgije i doslaka mitropolita Amfilohija, skup je ipak održan uz mere obezbeđenja policije posebno na ulazu u lokalitet.

Liturgiju je služio namesnik barski Slobodan Zeković koji je poslao poruke mira, kako je rekao, braći Albancima i blagoslov Amfilofija koji trebalo da nosese ruku Svetog Jovana Krstitelja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi nismo ovde stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovde na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da bajračimo. Sa jednim ciljem da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja - rekao Zeković.

Crnogorska Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj današnju liturgiju povodom Ivanjdana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču, na zahtev lokalne vlasti, jer je taj lokalitet proglašen arheološkim nalazištem.

Foto: TV Pink Printscreen

Najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Islamska zajednica poslala je otvoreno pismo policiji da zabrane dolazak Amfilohija. Služba u Svaču izazvala je burnu reakciju Albanaca i prošele godine, kada je lokalno stanovništvo protestovalo zbog dolaska mitropolita Amfilohija.

#Crna Gora

'