AKTUELNO

Predsednik Vlade Crne Gore boravi u poseti našoj zemlji.

Premijer Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti, svog crnogorskog kolegu Duška Markovića, koji boravi u poseti našoj zemlji.

Premijer Vučić se zahvalio Markoviću što je Srbiju izabrao kao prvu destinaciju da poseti, nakon što je izabran za premijera. Vučić je rekao da je sa crnogorskim kolegom razgovarao o tome kako treba unaprediti odnose dve zemlje i pohvalio robnu razmenu dve zemlje.

-  Tokom prethodne godine 709,8 miliona evra je iznosila naša trgovinska razmena, možemo i da je uvećamo. Zato su mnogi ministri iz naše vlade razgovarali o tome kako da je uvećamo i da pronađemo što više mogućnosti da je unapredimo - naglasio je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji sa crnogorskim premijerom istakao kao prioritet autoput Beograd-Podgorica-Bar i u tom smislu naveo da će do Čačka biti na proleće gotovo 120 kilometara, zatim se radi i 31 kilometar do Požege kao i od tog mesta do Boljara 107 kilometara.

Kako je rekao, posebno je poslednja deonica skupa, ali da će se inztenzivno raditi na auto-putu u narednom periodu.

On je istakao da se razgovaralo i o graničnim prelazima i o tome kako da tokom letnjih meseci ne budu tolike gužve.

Vučić je rekao da je jedna od tema bila saradnja dve zemlje na planu evropskih integracija, naglasivši da je iako retko tako nešto priznaje, ministarska Jadranka Joksimović rekla da se odnosi te dve zemlje po tom pitanju dobri, a premijer je posebno istakao značaj zajedničkih napora koje dve zemlje čine da se približe evorpskim vrednostima.

Premijer je istakao da Srbija poštuje odluku Crne Gore da bude član NATO, kao što Crna Gora poštuje voju neutralnost Srbije.

- Razgovarali smo o položaju Srba u CG i Crnogoraca u Srbiji. Nadam se da ćemo raditi na ovom pitanju i unaprediti njihov položaj – rekao je premijer, dodajući da će se raditi na razvoju turizma i ekonomskoj saradnji dve države.

U Srbiji je porastao broj turista iz Crne Gore za 9,8 odsto, dok je broj Srba koji borave u CG porastao na više od 30. Da bi se unapredio turizam, potrebno je raditi na infrastrukturi, stoga će rekonstrukcija pruge Beograd-Bar biti završena u najkraćem roku.

Premijer Marković je iskazao poštovanje za odličnu saradnju dve države, što je važno za sigurnost u obe države i u regionu. On je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 20 godina.

- Hvala premijeru Vučiću što je učinio da odnosi budu ovakvi kakvi jesu – rekao je crnogorski premijer. Kako je dodao, na Balkanu mora da se obezbedi mir i stabilnost, te Crna Gora pozdravlja stav Srbije u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji. - Dijalog sa Prištinom nema alternativu, ali treba da znamo šta su naši interesi i da ih čuvamo najbolje što možemo – rekao je Marković.

Govoreći o daljoj infrastrukturnoj saradnji, on je rekao da se raduje spajanju srpskog auto-puta sa crnogorskim, što će doprineti i razvoju turizma.

Kako je dodao, na Balkanu mora da se obezbedi mir i stabilnost, te da Crna Gora pozdravlja stav Srbije u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

- Dijalog sa Prištinom nema alternativu, ali treba da znamo šta su naši interesi i da ih čuvamo najbolje što možemo – rekao je Marković. Govoreći o daljoj infrastrukturnoj saradnji, on je rekao da se raduje spajanju srpskog auto-puta sa crnogorskim, što će doprineti i razvoju turizma.

Premijer Marković je zaključio da će Crna Gora i njena vlada raditi na unapređenju srpske zajednice, te da su srpski jezik i ćirilica ustavne kategorije, koje će to uvek i biti.

Foto: Pink.rs

Potpisan je sporazum u oblasti obrazovanja.

Foto: Pink.rs

Marković će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon toga i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Č.N./I.P.

#Aleksandar Vučić

#Crna Gora

#Duško Marković

#Poseta

#Srbija

'