AKTUELNO

Narednih dana policija je pronašla još tonu kokaina dobro sakrivenu na teretnjaku "MSC Gajan", a broj uhapšenih se konstantno povećava. Lisice su stavljene i Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39). U međuvremenu, tamošnje vlasti odlučile su da će pet članova posade uključujući i Crnogorca ostati u pritvoru do početka suđenja.

Pored toga, agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji.

Osim četvorice uhapšenih, zabranu napuštanja broda dobili su i ostali pomorci iz Crne Gore. Nekima od njih, prema saznanjima "Dana", dozvoljeno je da se jave porodicama.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

FBI ih u ovom trenutku ne tereti za krijumčarenje 16 tona kokaina, ali su saslušavani u okviru istrage i od njih su uzeti uzorci DNK-a. Njihov status će biti poznat nakon veštačenja narkotika.

I kapetan teretnjaka Crnogorac

Da je među članovima posade najviše crnogorskih državljana potvrđuje i dokument koji je u posedu FBI, a u koji je list "Dan" imao uvid.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

U dokumentu koji je zaplenio FBI navode se svi detalji o članovima posade pomenutog broda, kao i vreme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija.

Samo dvojica članova posade koji su ranije uhapšeni priznali su da su učestvovali u švercu narkotika, dok ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze sa pronađenim kokainom.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

Američki mediji su objavili da nije otkriveno da li su svi članovi posade učestvovali u švercu i da za takve optužbe ne postoje materijalni dokazi. Nova hapšenja su usledila nakon saslušanja dvojice članova posade koji su uhapšeni odmah nakon zaplene narkotika.

Droga vredna više od milijardu evra

Vrednost oduzete droge procenjena je na više od milijardu evra. U istragu su uključeni i agenti DEA. Jedan od zvaničnika te agencije je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu. U ponedeljak veče nadležni su dobili informaciju da se na brodu nalazi droga, nakon čega je u luci u Filadelfiji izvršena kontrola. Kokain je otkriven u kontejnerima koji su bili na teretnom brodu.

#Crna Gora

#FBI

#Hapšenje

'