AKTUELNO

Tužilaštvo je tražilo osudjujuću presudu za čitavu grupu, dok optuženi negiraju postojanje plana nasilne smene vlasti i ocenjuju da je reč o "politički montiranom procesu".

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Ruski državljani Eduard Šišmakov osudjen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina dok je Vladimir Popov osudjen na 12 godina.

Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obavještajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma.

Podgorički Viši sud proglasio je krivim sve optužene za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

- Svaki član kriminalne organizacije je imao unapred odredjen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svesni svoga dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo delo protivpravno - istakla je sutkinja Suzana Mugoša.

Dok traje čitanje presude u slučaju pokušaja terorizma oko zgrade Višeg suda pojačano je prisustvo policije.

Jedan od lidera DF Milan Knežević, kazao je za medije da on i Andrija Mandić presudu neće čekati u sudnici, već sa svojim "najvernijim ljudima" u Podgorici.

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima DF Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem terete se da su u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Djukanovića i nasilnu smenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spreči da udje u NATO.

Tužilaštvo je tražilo osudjujuću presudu za čitavu grupu, dok optuženi negiraju postojanje plana nasilne smene vlasti i ocenjuju da je reč o "politički montiranom procesu".

#Andrija Mandić

#Crna Gora

#Presuda

'