AKTUELNO

Jake policijske snage opkolile su rano jutros krstionicu „Suza Njegoševa“ na Prevlaci Svetog Arhangela Mihaila, kod Tivta.

Iako je rušenje krstionice najavljeno za 9 časova, policija je, prevarno, došla u 4 sati i 35 minuta i to sa ugašenim svetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole Krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj.

Trenutno su tri kordona policije opkolila ostrvo sa svih strana, sa kopna i mora. Svenoćno bdenje služili su sveštenici Boris Radović, Miajlo Backović, Đorđe Orović i iguman manastira Prevlaka o. Benedikt

Jutarnju službu će služiti episkop dioklijski Metodije, otac Momo Krivokapić namesnik Bokokotorski sa sveštenstvom iz Srpskog primorja.

Otac Backović: Napad po uzoru na NATO

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Miajlo Backović pozvao je policajce da se povuku, pođu kućama i zagrlile svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju.

Backović je osudio policijski desant.

- Kao teroristi, u toku noći, pokušali su da upadnu snage bezbednosti, a u tom trenutku mi je izgledalo kao NATO napad, jer su došli sa dva broda, sa čamcem i sa desantnim brodom, probali su da se iskrcaju na našu krstionicu, i da probaju da uđu na kapiju sa interventom jedinicom - kazao je on.

Prema njegovim rečima, jake policijske snage su još prisutne u blizini krstionice.

On je naveo da je imao sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

Backović je, takođe, podsetio i na reči premijera Duška Markovića, koji je pre nekoliko dana kazao da će se graditi tamo gde narod želi da se gradi, i isto tako da se neće graditi, tamo gde to narod ne želi.

Eto, istakao je on, "po istom tom principu, kako je rekao premijer, gde narod ne želi da se ruši – neka se ne ruši".

Foto: E-Stock/Petar Jovanović

- Ponudili smo više od 5 puta, samo u decembru dva puta da platimo zakup. Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je deo manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili malu crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam ne bežimo od toga da platimo zakup te ponte - istakao je otac Backović.

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za rušenje krstionice „Suze Njegoševe“ na Prevlaci Svetog Arhangela Mihaila, kod Tivta.

Krila ispekciji dao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović koji je ratnohuškački poručio da će krstionica sigurno biti srušena.

"Kako smo srušili objekte u Baru, Ulcinju tako ćemo srušiti i ovaj apsolutno podjednako", kazao je Radulović.

S druge strane, veliki broj verujućih građana još sinoć se okupio ispred krstionice u nameri da molitvom sačuva svetinju.

Rešenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Krstionica se nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene pre više od 11 vekova.

#Crkva

#Rušenje

'