AKTUELNO

Crnogorska Vlada odustala je, za sada, od odredbe da građani koji ne budu ustali prilikom intoniranja himne plate kaznu do 2.000 evra.

Zakonodavni odbor je juče podržao predlog izmena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti u kome nema te odredbe. Vlada je u prvobitnoj verziji zakona bila predvidela to rešenje ali tekst predloga zakona koji je juče dostavljen poslanicima u Odboru nije sadržao odredbu o kažnjavaju prilikom ustajanja.

U međuvremenu je vlast pokušala da tu odredbu provuče kroz zakon o javnom redu i miru, koji međutim u Skupštini nije dobio potrebnu većinu.

Jučerašnja odluka Zakonodavnog odbora znači da je Vlada za sada odustala od tog rešenja i da će se poslanici na plenarnoj sjednici izjasniti o predlogu koji ne sadrži tu odredbu.

Ta odredba oštro je kritikovana u delu javnosti, jer se postavljalo pitanje kako će nadležni utvrditi ko nije ustao prilikom intoniranja himne tokom velikih okupljanja kao što su na primer sportski događaji kao i da se ne može na taj način, putem kažnjavanja, uterivati patriotizam.

Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista su bili nezadovoljnji što je Vlada izbacila tu odredbu iz predloga zakona.

"Zašto niste predložili da se vrati ta odredba u ovaj zakon, kada nije prošlo kroz onaj zakon koji je pao u parlamentu. Zašto mi talasamo, zašto se mi kolebamo ako smo sigurni da Ustavom određeni simboli predstavljaju pravi izbor", rekao je poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

Izmenama Zakona, koje je podržao Zakonodavni odbor, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 evra za pravno lice koje upotrebi grb i zastavu u umetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmena ili se izvede na način i u prilikama koje vređaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do 2.000 evra, za fizička lica od 300 do 2.000, a za preduzetnike od 300 do 6.000 evra.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

#Crna Gora

'