AKTUELNO

U dva sata i 40 minuta posle ponoći sam prešao prag spuškog zatvora sa nadom da ga sa te strane nikada više ne pređem, priča Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, za Novosti.

- Na pravdi boga proveo sam četrnaest dana u samici pod 24-časovnim video-nadzorom, razmišljao o svemu i svačemu, listao istoriju tajne službe MI6, verovao u sebe, gladovao, i na kraju dočekao slobodu. Ne osećam se najbolje, prilično sam iscrpljen i zbog toga nisam za neke duge priče, a ni za slikanje. Potrebno mi je da uhvatim nov i svež vazduh, koji će zameniti onaj zatvorski.

Ovako priča Medojević, samo nekoliko sati nakon izlaska iz zatvora u Spužu, u kojem je prvi put u životu boravio i proveo dve sedmice.

Njegov partijski saborac Milan Knežević domogao se slobode sat i po ranije, pošto je sve ove dane proveo u prostorijama Skupštine Crne Gore.

Medojević kaže da su se prema njemu policijski službenici ponašali profesionalno, a da im je on uzvratio poštujući kućni red.

Foto: Printscreen YouTube/Pokret za Promjene

- Teško mi je kao čoveku shvatiti da ja, borac za suverenu i demokratsku Crnu Goru, proživljavam sve ovo i to od onih koji su se ne tako davno zgražavali nad tom idejom. Nisu me slomili, nego kako naš narod kaže: što te ne ubije, to te ojača. E, mene su osnažili još više, baš kao i ceo Demokratski front - kaže nam Medojević i dodaje da da mu je najviše žao porodice, čija je žrtva bila velika, ali "najbitnije je da sam čist pred Bogom i narodom".

- I ovo će se zvati juče. Oporaviću se i nastaviti tamo gde su me privremeno zaustavili u noći između 29. i 30. novembra nakon sednice parlamenta. Tada su mi prvi put stavljene lisice i sproveden sam u Spuž kao najveći kriminalac. - objašnjava nam Medojević. - Kada se to radi jednom poslaniku, predstavniku naroda, i to bez skidanja imuniteta, šta tek onda da očekuje obični čovek. Crna Gora je pred ambisom, preti nam ludilo ako se šta ne promeni. Nadam se da će se Crna Gora konačno probuditi.

Naš sagovornik zahvaljuje svima koji su protekle dve sedmice bili uz njega i njegovu porodicu. Ponosan je na činjenicu da je njegovo hapšenje "uzdrmalo" region.

- Valjda je sada svima jasno da je čas za opoziciono jedinstvo. Korumpirani sistem, koji masovno krši ljudska prava, preliva nacionalno bogatstvo u svoje džepove, rasipa resurse i gura nas u dužničko ropstvo i bankrot, deli i svađa - mora biti odbačen. Samo jako - poručuje optimistički raspoložen Nebojša Medojević.

SATI IŠČEKIVANJA

Dvadeset četiri minuta posle ponoći kurir iz suda je doneo rešenje u ZIKS-u o puštanju na slobodu Medojevića. - Više od 12 sati čekali smo ispred spuškog zatvora da Nebojša izađe iz zatvora. Navodno ga nisu mogli pustiti zbog formalnopravnih razloga, jer nisu dobili rešenje da je obustavljeno izvršenje drugog rešenja, a koje se odnosi na iste norme kao i prvo - kaže Nebojšina supruga Marina Medojević. - Bruka!

#Nebojša Medojević

'