AKTUELNO

U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se ovaj datum i dalje obeležava kao Dan republike.

U Republici Srpskoj neradni dani će biti šesti i sedmi januar, kao i deveti januar, saopštilo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Vernici pravoslavne veroispovesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mesta šestog i sedmog januara kada se praznuju Badnji dan i Božić. Božić je definisan kao verski praznik u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske.

- U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti - piše u saopštenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Foto: Wikipedia

Ustavni sud BiH ranije je osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se deveti januar proslavlja kao Dan republike i ta odluka Ustavnog suda BiH je objavljena u Službenom glasniku RS.

Ustavni sud je ocenio da je proslava Dana RS devetog januara diskriminišuća po građane ovog bosansko-hercegovačkog entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se deveti januar i dalje obeležava kao Dan republike, a mesec dana kasnije, 25. oktobra, Narodna skupština RS je usvojila Zakon o Danu RS.

Prema novom zakonu, Dan republike se obeležava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Parlament RS je obavezao Vladu RS da uskladi Zakona o praznicima u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda, što do sada nije urađeno.

J. Stanković

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#referendum

'