AKTUELNO

U okviru istrage o ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića pripadnici MUP Kantona Sarajevo su priveli trojicu Srba i potom ih brutalno pretukli i mučili! U cilju "prikupljanja dokaza" kleštima su im gnječili testise, silovali ih kišobranima, puštali "ezan za dženazu" (poziv na molitvu u islamu) i terali ih da klanjaju.

To se navodi u krivičnoj prijavi koju je njihov advokat Bojan Veselinović podneo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Njegovi klijenti, kako se navodi u prijavi, na dan ubistva policajaca 26. oktobra dobrovoljno su se predali po pozivu Agencije za istrage i zaštitu, a potom su sprovedeni u MUP KS gde su ih brutalno mučili maskirani policajci.

- Čim su uvedeni u prostorije MUP KS udarani su pesnicama, nogama i palicama po glavi, leđima, stomaku, što je rezultiralo lomovima, krvarenjem iz usta i nosa i nebrojenim podlivima - navodi Veselinović.

Potom su odvedeni u posebne sobe gde je "prikupljanje dokaza" nastavljeno tako što su im skinute pantalone i donji veš pa su im nepoznate osobe kleštima gnječile testise. Kleštima su im stiskane uši i udarani su po glavi.

- Naterani su da se nagnu i drvenim palicama su udarani po zadnjici. Prećeno im je likvidacijom i odsecanjem udova, udarani su pištoljima po glavi, nožem su im zarezivane uši i ubadani su nesterilisanim iglama. Biber sprej im je prskan u oči i usta. Konstantno su bili vređani na nacionalnoj i verskoj osnovi. Prisiljivani su da klanjaju i puštan im je ezan za dženazu - piše u prijavi.

Mučeni su i elektrošokerom sve do jutra kada su pušteni na slobodu.

Oštećeni su u svojim izjavama naveli da su ih maskirani policajci silovali vrhovima kišobrana i da su im psovali četničku majku.

Dok su ih udarali po genitalijama govorili su im: - Nećete više imati dece, je***o vam majku četničku!

Veselinović tvrdi da njemu nije bilo dozvoljeno da vidi klijente iako je želeo da obavesti policijske rukovodioce da njih trojica imaju alibi za vreme kad su dvojica policajaca ubijena.

- Udaljen sam uz obećanje da im ništa neće faliti i da im niko neće uzimati izjave, iako je to pokušano tako što su službena lica sama od sebe uzela izjave - rekao je Veselinović.

U medijima se spekuliše da je za premlaćivanje i zlostavljanje znalo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu koje vodi istragu u ubistvu policajaca, ali da ni na koji način nisu reagovali. Sumnja se i da ovo nije bio usamljeni slučaj te da su pretučene i druge osobe koje su privođene u istoj istrazi. To je potvrdila i Tatjana Savić, advokatica Srećka Trifkovića koji je pritvoren u okviru ove istrage.

- Moj klijent jeste bio žrtva premlaćivanja od strane pripadnika MUP KS. Čim je predat Sudskoj policiji FBiH tražili smo da ga odvedu u bolnicu na pregled. Račun od pregleda dostavljen je porodici iz bolnice "Dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, ali medicinsku dokumentaciju još nisam dobila - rekla je Savićeva.

Ona kaže da se okom moglo videti da Trifković ima veliku čvorugu na glavi, a žalio se da su ga pripadnici MUP KS tukli letvom dok je sedeo vezan lisicima.

- Čim dobijemo medicinsku dokumentaciju protiv pripadnika MUP KS podnećemo krivičnu prijavu za iznuđivanje iskaza i nanošenje telesnih povreda - istakla je Savićeva.

Belma Balijagić Džuho, branilac Slavena Dakića koji je takođe pritvoren, bez saglasnosti klijenta nije mogla da komentariše navode o policijskoj torturi.

#Mučenje

#Sarajevo

#Silovanje

'