AKTUELNO

U Republici Srpskoj neophodno je u narednom periodu usvojiti zakonska rešenja da bi se ona dodatno zaštitila, kada je reč o migrantima, rečeno je na sastanku Koordinacionog tela za praćenje ilegalnih migranata preko teritorije RS u Banjaluci.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su dosadašnje mere Vlade koje se odnose na migrante dale razultate, a da nivo BiH nije radio u korist Srpske i BiH kada je reč o tom problemu.

On je naveo da je novim zakonskim rešenjima ili izmenama postojećih propisa potrebno dati nova ovlašćenja policiji i da bi u narednom periodu trebalo da bude formiran rezervni sastav policije.

- U narednih nekoliko dana razmislićemo i o formiranju službe nacionalne bezbednosti, jer Republika Srpska od OBA BiH nema koristi - rekao je Dodik i dodao da će od nadležnih institucija na nivou BiH tražiti da više nikome ne daju azil, jer je u najavi 20.000 zahteva za izdavanje azila migrantima. - Ako ga dobiju, nakon tri godine azilanti bi mogli postati građani BiH.

On je ocenio da je pitanje migranata daleko kompleksnije nego što mnogi žele i da nikada nije sa nivoa BiH bilo preventivnih mera.

- Iza ovoga se krije mnogo političkih procesa i onoga što mnogi žele, a to je da sve bude minimizirano. Jedan od ciljeva je bio da naša policija bude reformisana - dodao je Dodik.

On je naglasio da niko u Srpskoj ne treba da bude naivan, jer je reč o problemu koji neće nestati, i da je potrebno u RS uvesti i službu za obaveštavanje i uzbunjivanje.

- Krijumčarenje ljudi treba da postane predmet krivičnog gonjenja i najrigoroznijeg osuđivanja u rangu ubistva - smatra Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema pouzdanih podataka o broju migranata, što je ogroman problem. Ona je navela da je u kantonima Federacije BiH u kojima su migranti prouzrokovan niz zdravstvenih i bezbednosnih problema, od 21.000 njih, čak 20.000 zatražilo azil.

- Mere i zaključci koje je ranije usvojila Vlada Srpske dali su rezultate. Bilo je sasvim ispravno što je zaključeno da nema spremnosti niti kapaciteta da se smeštaju migranti u RS - rekla je Cvijanovićeva i dodala da su se pridržavali humanih principa.

Milorad Dodik smatra da je važno razgovarati sa nadležnima iz zemljama iz kojih dolaze migranti, odnosno sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi zajednički pokušali da prekinu migrantske rute.

- Odbili smo i koncept formiranja kampova u zemljama koje su u dodiru sa EU, jer to dugoročno nije dobro za BiH. Potrebno je uspostaviti rigoroznu kontrolu granice i sprečiti ulazak migranata u BiH - rekao je Dodik.

#Migranti

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'