AKTUELNO

Uspostavljanje nove vlasti u BiH, nakon opštih izbora čiji rezultati se još sabiraju, biće neizvestan i mukotrpan proces, piše zagrebački Večernji list, u izdanju za BiH.

Prema navodima ovog hrvatskog dnevnika, juče održani izbori izmenili su dosadašnje odnose snaga u parlamentima na svim nivoima, ali je, kako se navodi, izvesno da ključevi nove vlasti ostaju u rukama Stranke demokratske akcij, Bakira Izetbegovića, HDZ BiH, Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Preliminarni rezultati CIK potvrđuju da su Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić novi članovi Predsedništva BiH, ali kako list navodi odlazeći član Predsedništva iz reda hrvatskog naroda i lider HDZ BiH, Dragan Čović, međutim, poručio je da Bošnjaci ne mogu birati Hrvatima političke predsedstavnike,kao I da Bošnjaci sada praktično imaju dva člana Predsedništva - Džaferovića i Komšića.

Komšiću će, inače, ovog biti treći mandat u Predsedništvu BiH i svaki put je izabran voljom bošnjačkog naroda u Federaciji BiH. Gotovo identični rezultati su i za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH.

U parlamentu Republike Srpske, osim ubedljive pobede koalicije okupljene oko Dodikove SNSD, poslanike će imati i PDP koji je dobio podršku oko 10 posto birača.

Iz ovih brojki, navodi list, proističe da Dodik ne bi trebao da ima poteškoće u očuvanju dosadašnje vlasti u RS-u.

Komplikovano ustrojstvo BiH podrazumeva koalicije na državnom niovu u bilo kom slučaju ishoda izbora, a u Federaciji BiH vlast je moguće uspostaviti isključivo proporcionalnom zastupljenošću Bošnjaka i Hrvata u telima zakonodavne i izvršne vlasti.

U ovom većem entitetu BiH, ključevi vlasti su u rukama Stranke demokratske akcije , a prvi je ponudu za koaliranje potencijalnim partnerima već u prvim satima po okončanju glasanja uputio upravo njen predsednik Bakir Izetbegović.

Izetbegović je uprkos porazumu na izborima pozvao Dragana Čovića na koaliranje radi uspostavljana vlasti u Federaciji.

- Preporučio bih Čoviću da bude deo vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima - izjavio je Izetbegović iako je dodao kako bi u SDA najradije koaliciju pravili sa "probosanskim strankama koje neće kočiti procese i reforme". HDZ BiH, kako je u izbornoj noći najavio Čović, tek treba da definiše dalje korake i odluči šta im je činiti.

Istakao je pritom da će posebno voditi računa kako zaštiti interese hrvatskog naroda iz čega bi se moglo zaključiti da bez obzira na Čovićev poraz u HDž-u razmišljaju o tome da nastave da budu deo izvršne I zakonodavne vlasti u BiH, konstatuje Večernji.

#Bosna i Hercegovina

'