AKTUELNO

Širom Bosne i Hercegovine zatvorena su birališta na kojima su građani birali predstavnike na svim nivoima vlasti.

U Bosni i Hercegovini u 19 sati zatvorena su biračka mesta na kojima su građani birali predstavnike na svim nivoima vlasti.

Na izborima su se za glasove birača nadmetali 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u BiH ima 3.278.908 građana. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

Do 15 sati glasalo 37,21 odsto građana

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, do 15.00 na opšte izbore izašlo je 37,21 odsto registrovanih građana.

CIK je pozvao sve registrovane birače da se odazovu i iskoriste svoje demokratsko pravo glasanja danas do 19.00.

Predsednik CIK-a Branko Petrić rekao je da bi što više građana trebalo da izađe na izbore i dodao da će svaki birač koji se u 19.00 zatekne na glasačkom mestu imati priliku da da svoj glas.

U poređenju sa prethodnim opšim izborima 2014. godine, kada je do 15.00 na izbore izašlo 36,6 odsto registrovanih građana, građani su ovog puta izašli u većem broju.

Najveća izlaznost je danas zabeležena u Drvaru, Ribniku, Banovićima, Kupresu, Šehovićima, Han Pijesku, Istočnoj Ilidži, Istočnom Starom gradu, Trnovu, Kalinoviku. Sve navedene opštine imaju izlaznost iznad 50 odsto.

Izlaznost do 11 sati 11,41 odsto

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić izjavio je danas da je izlaznost do 11 časova na biračkim mestima u BiH 11,41 odsto, što je za oko tri odsto manje nego pre četiri godine u istom periodu.

Kako je rekao, u prvom preseku ne nalaze se podaci iz Doboja, Brčkog i Bijeljine odakle još nisu stigli podaci o izlaznosti.

Najveća izlaznost je u manjim sredinama, a prednjači Kalinovik gđe je izlaznost do 11.00 časova 31 odsto, prenose Nezavisne.

Biračka mesta zatvaraju se u 19:00 časova do kada traje i izborna tišina. Građani BiH biraju članove Predsedništva BiH, predstavnike za Predstavnički dom BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Predsednika i Potpredsednika Republike Srpske, i predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za Skupštine kantona u Federaciji BiH.

Foto: Tanjug

Na izborima za članove Predsedništva BiH, biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstituivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

Za Predsedništvo BiH prijavljeno je 15 kandidata:

Šest kandidata iz reda bošnjačkog naroda: Mirsad Hadžikadić (Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres), Fahrudin Radončić (SBB BiH), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP BiH) i Amer Jerlagić (SzBiH).

Pet kandidata iz reda hrvatskog naroda: Jerko Ivanković-Lijanović (NSRzB), Dragan Čović (HDž BiH), Boriša Falatar (DF), Diana Zelenika (HDž 1990) i Željko Komšić (DF).

Četiri kandidata iz reda srpskog naroda: Mirjana Popović (Srpska napredna stranka), Mladen Ivanić (koalicija Savez za pobjedu), Milorad Dodik (SNSD) i Gojko Kličković (Prva SDS).

Foto: Tanjug

Za predsednika i potpredsednike Republike Srpske prijavilo se ukupno 37 kadidata, od čega su 21 nezavisni kandidati.

Na izbornim listama će se naći imena 7.497 osoba koje žele biti deo vlasti, a kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 518 mandata.

Foto: Tanjug

CIA i opozicija pripremaju nerede kako bi srušili Srpsku!

Predizborni period u RS obeležile su brojne tenzije. Prema izvoru iz bezbednosnih krugova, u planu rušenja Republike Srpske, CIA je našla i saveznika u opoziciji.

Da bi se uništila Srpska, prema saznanjima iz bezbednosnih krugova, postoji više scenarija. A Srbi u Republici Srpskoj ne smeju da budu naivni i da potpadaju pod uticaje jedne grupe plaćenika koja je u dogovoru sa CIA ušla u proces rušenja Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika. Što je najcrnje, sprema se krvavi obračun koji CIA finansira. Sve su ovo već viđeni scenariji koje građani treba dobro da razumeju.

Foto: Tanjug

Zapadni centri moći u saradnji sa opozicijom u Republici Srpskoj pripremaju krvave ulične sukobe u Banjaluci i drugim velikim gradovima Republike Srpske koji bi bili samo uvod u "obojenu revoluciju" i rušenje vlasti.

Stanković: Bosna će nastaviti svoj hod po mukama

Politički analiticar Dejan Vuk Stanković izjavio je da ne očekuje krupne promene nakon današnjih izbora u BiH, uprkos latentnom nezadovoljstvu političkim elitama u oba entiteta i među sva tri naroda, tako da će, kako je ocenio, Bosna nastaviti "svoj hod po mukama". Stanković veruje da zato neće biti ni velikih promena u odnosima u regionu, kao i da će Bosna i Srbija nastaviti odnos deklarativnog partnerstva, uz ozbiljne sumnje i visok nivo političke distance, što zbog neposredne prošlosti, što zbog prilično suprotstavljenih interesa koje imaju Srbi u BiH i bošnjački i hrvatski narod. - Srbija sigurno neće ni na koji način dovoditi u pitanje teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH, ali će nastaviti da i dalje podržava borbu Srba u Bosni da zadrže svoje nacionalno dostojanstvo i politički subjektivitet - naveo je Stanković. Stanković kaže da je, ako rezultati budu očekivani, moguće pretpostaviti da će se u BiH nastaviti političke tenzije, jer svaka od stranaka koja je favorit na izborima čvrsto zastupa nacionalnu liniju svoje etničke zajednice. On je dodao da su neke stvari konstanta u BiH i da je to neka vrsta signala da se u toj zemlji nešto mora ozbiljnije promeniti. - Aspiracije sva tri naroda su uzajamno sukobljene i teško se mogu pomiriti, posebno što u međunarodnoj javnosti to pitanje nije više prioritetno. A 23 godine nakon Dejtona, BiH je i dalje daleko od funkcionalne države - rekao je Stanković. On je ocenio i da Bosna nije mesto gde postoji veliki prostor za iznenađenja i da je jasno da u Republici Srpskoj Milorad Dodik i njegova stranka imaju izrazitu prednost, među Bošnjacima Bakir Izetbegović, a da HDž gotovo u potpunosti artikuliše hrvatski korpus. - Neće biti velikih iznenađenja, kao što nema malih originalnih ideja koje mogu da pomire interese sva tri naroda i da dobiju ozbiljnu međunarodnu podršku - rekao je Stanković. On je dodao da će Srbi, Bošnjaci i Hrvati pre ili kasnije morati da shvate ograničenja svojih političkih pozicija i da u dogovoru s međunarodnom zajednicom dođu do nekog novog političko-institucionalnog angažmana koji bi definisao sudbinu tri naroda i BiH kao države.

Građani očekuju korektne izbore i pobedu najboljih

Građanii Republike Srpske očekuju da današnji opšti izbori u BiH prođu u korektnoj i mirnoj atmosferi kao i da pobede najbolji kandidati.

- Očekujemo korektne izbore, da pobedi najbolji - kaže jedan od anketiranih građana na biračkom mestu Starčevci.

Da će pobediti najbolji očekuje i jedna građanka koja, pak, dodaje da je žalosno što svi žele promene, ali promene nabolje. S druge strane, ima i onih koji nemaju velika očekivanja od izbora i ne veruju da će biti promena.

Glasali Ivanić, Cvijanović i Govedarica

Kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH iz Saveza za pobedu Mladen Ivanić izjavio je danas nakon glasanja u Banjaluci da je siguran da će pobediti. On je izrazio nadu da će puno građana glasati danas.

- Nadam se da će danas biti dan demokratije i da će mnogo ljudi izaći da glasa da iskoristi svoje pravo. Uveren sam da će ovo biti lep dan za RS, suprotno nekih najava o nemirima i revolucijama. Ovo će biti jedan lep dan i praznik demokratije - rekao je Ivanić, koji je aktuelni član Predsedništva BiH iz RS.

On je dodao da je narod taj koji će odlučiti ko će ga voditi naredne četiri godine.

- RS neće imati nikakav problem oko konstituisanja vlasti šta god da se desi, a koliki će problemi biti u Federaciji BiH zbog tih tenzija, oko Bošnjaka i Hrvata, ta tema je teško predvidiva. Ja sam siguran u svoju pobedu, a ko će drugi biti, zavisi od glasova u Federaciji, mislim da će i tamo biti vrlo tesna trka - rekao je Ivanić.

U Banjaluci je glasala i predsednica Vlade RS Željka Cvijanović, kandidatkinja za predsednika RS, koja je takođe rekla da je danas dan demokratije i dodala da očekuje pobedu svakog kandidta.

- Obavila sam svoju građansku dužnost i očekujem ubjedljivu pobedu kandidata i najveći broj glasova", rekla je Cvijanovićeva i dodala da građani žele mir, prosperitet i razvoj. "Pobedili smo teška vremena i ekonomsku krizu, sušu, poplave, led, opstrukcije iz Sarajeva, te nemoralne zahteve stranaca - rekla je Cvijanovićeva.

Kandidat opozicionog Saveza za pobedu za predsednika Republike Srpske Vukota Govedarica glasao u Gacku, gde je ocenio da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku i njene građane.

Dodik glasao u Laktašima

Predsednik Republike Srpske i kandidat za član Predsedništva BiH Milorad Dodik glasao je danas u Domu kulture u Laktašima, nakon čega je poručio da je srećan narod koji može da bira vlast na demokratskim izborima.

- Očekujem da će sve proteći u najboljem redu - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Kako je ocenio, građani treba da izaberu kompaktnu vlast koja će funkcionisati u interesu RS i izrazio zadovoljstvo što izbori protiču u najboljoj atmosferi.

- Velika je privilegija za građane RS da na demokratskim izborima bira svoju vlast. Želim ljudima dobro zdravlje bez obzira za koga se opredele - rekao je Dodik.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

'