AKTUELNO

Kako se bliže izbori u Republici Srpskoj, tenzija je sve veća!

Najave mogućih nereda i krvoprolića uoči i nakon izbora, koje bi izazvala opozicija, koja radi u sprezi sa moćnim stranim službama, unose nemir među građane tog srpskog entiteta.

Povodom svega toga se oglasio i Ratko Mladić, ratni komandant Vojske RS, haški optuženik, koji je odlučio da pošalje snažnu poruku da je „obaveza svih političara i patriotskih snaga da se odupru svim oblicima ugrožavanja RS i njenih institucija“. Njegovu poruku u Banjaluci preneo je Milovan Milutinović, predsednik Organizacije starešina VRS.

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da je veoma značajno što se Mladić oglasio u ovom momentu, kao i da je jasno da je podršku, iako ga nije imenovao, dao Dodiku.

Kojić: Poruka je nedvosmislena

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je pre mesec dana bio u Hagu u poseti Ratku Mladiću, takođe naglašava da je general poslao nedvosmislenu poruku podrške Dodiku.Kada smo bili kod generala u Hagu, ponavljao je: „Čuvajte našu lepoticu! Našu Srpsku.“ To je njegova glavna poruka i tada je govorio da samo patriotski blokovi poput Dodikovog mogu da sačuvaju Srpsku i da je to politički put kojim bi trebalo da se kreću sve političke partije i da mu je žao što nije tako. Mladić kaže da se on borio zajedno sa građanima, vojskom, političkim rukovodstvom da dobijemo ovo što sada imamo, a da je to RS, i da smo mi istorijska generacija, koja ima šanse da je sačuva u periodu kada se definitivno rešava njeno pitanje - kaže naš sagovornik.

- Mladić ima neosporan autoritet u patriotskom delu srpskog naroda i taj autoritet nikakve haške presude nikada nisu mogle da poljuljaju i ospore. Mladićiva poruka je jako značajna i stiže u pravom trenutku jer se ovde radi o jednom perfidnim i vrlo opasnom pokušaju destabilizacije RS, koja bi dugoročno mogla da se pretvori u njeno uništenje. Dodikova politika je državotvorna, a u RS trenutno nema regularne političke borbe, imamo samo pokušaj Zapada, koji je izgubio strpljenje sa Dodikom, da njega skloni, a ako uspeju u tome, teško da bi nešto od srpskog entiteta ostalo - kaže naša sagovornica.

Stamenkovski: Glasajte za Dodika

Stefan Stamenkovski, predsednik Srpskog sabora „Zavetnici“, pozvao je građane da na predstojećim oktobarskim izborima daju podršku Dodiku. - Još pre četiri godine sam upozorio na pripremanje scenarija koji je tada namenjen Srpskoj, a koji je danas doživeo svoju kulminaciju. Oni koji su me tada najglasnije osporavali, danas su perjanice podrške „opoziciji“ - rekao je Stamenkovski.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da je javna tajna da opozicija ima plan da pozove narod na ulice.

- Mi znamo šta oni rade i o čemu razmišljaju, jer među njima ima ljudi koji dođu nama i ispričaju šta planiraju. Ja ću im 8. oktobra reći ko nam je to prenosio, a reč je o ljudima bliskim njima, koji sede s njima - rekao je Dodik.

#Hag

#Milorad Dodik

#Ratko Mladić

'