AKTUELNO

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da bi u petak, 21. septembra u Banjaluku trebalo da stigne ruski šef diplomatije Sergej Lavor.

Ivancov je kazao da će cele ove sedmice ruska ambasada u BiH biti posvećena obeležavanju stogodišnjice stradanja ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice.

Tim povodom u Banjaluci će danas biti osveštan kamen temeljac Rusko-srpskog pravoslavnog hrama i kulturnog centra.

Ranije je bilo najavljeno da će ovom dogadjaju prisustvovati i Lavrov, ali je njegova poseta prolongirana za 21. septembra.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ranije je rekao da će 21. septembra ruski šef diplomatije posetiti i Sarajevo i Banjaluku. ;

Ivancov je za banjalučki Glas Srpske kazao da je to "važno svedočanstvo duhovne i kulturne bliskosti ruskog i srpskog naroda".

On je istakao da se "bliskost dva naroda potvrdjuje i činjenicom da je za osnovu ovog izuzetno lepog verskog i kulturnog kompleksa uzeta petokupolna crkva sa zvonikom u vidu šatora posvećena čudima svetog arhangela Mihaila iz 14. vijeka, koja je činila arhitekturni ansambl moskovskog Kremlja".

Prema njegovim rečima, inicijativu za izgradnju centra dao je vladika banjalučki Jefrem, a inicijativu su podržali Imperatorsko pravoslavno palestinsko društvo i predsednik RS Milorad Dodik.

- Projekat je naišao na širok odjek u javnosti, kako u Republici Srpskoj, tako i u Rusiji. U kulturnom i duhovnom centru kod hrama planirani su kursevi ruskog jezika, proučavanje istorije naših naroda, a tamo su takodje predvidjene ćelije za hodočasnike - kazao je Ivancov.

#Banjaluka

#Republika Srpska

#Sergej Lavrov

'