AKTUELNO

Ovakav potez usledio je zbog sve većeg prekoračenja dozvoljenih vrednosti čvrstih čestica PM 10.

Kako je potvrdio ministar prostornog uređenja, građenja i okoline Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, na području Sarajeva sutra od sedam časova biće dozvoljen saobraćaj samo za vozila sa neparnim registarskim tablicama.

Lukić je kazao da je održan sastanak Operativnog štaba te da je upravo potpisana odluku o proglašenju treće epizode uzbune.

- Jedna od mera je ograničenje upotrebe motornih vozila po sistemu par-nepar. Sutra od sedam sati to ograničenje stupa na snagu prvo za vozila sa parnim brojem, a onda u narednim danima u ponoć će se menjati na neparne - rekao je Lukić.

Dodao je da će takva ograničenja trajati sve dok traje ovakva situaciju te da sutra od sedam sati voze samo neparna vozila na području Kantona Sarajevo.

U prevodu to bi značilo da zabrana važi za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, a da se od ponoći zabrana odnositi na neparne brojeve.

Ova mera ne odnosi se na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (hitna pomoć, Civilna zaštita, vatrogasci), kao i na vozila za snabdevanje lekovima i namirnicama.

I. P.

#Automobil

#Bosna i Hercegovina

#Kazna

#Sarajevo

#Vazduh

#Vozač

'