AKTUELNO

Ministar spoljnihh poslova BiH Igor Crnadak zatažio je od predsednika Saveta ministara i dvojice ministara, Vjekoslava Bevande i Mladena Šarčevića, da ga obaveste o svim razlozima zbog kojih je državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, Crnadak je dopis Izvršnom obaveštajnom odboru, povodom uskrađivanja prava na ulazak u BiH Prilepinu, uputio 24. augusta.

Od trojice članova tog odbora Crnadak je tražio dostavljanje, kako se navodi, svih raspoloživih informacija vezanih za postupak donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u BiH Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke s važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva.

Ministar Crnadak je ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom poverenju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH će, nakon dobijanja informacija od Izvršnog obaveštajnog odbora, Ambasadi Ruske Federacije poslati odgovor na notu kojom su tražili obrazloženje ovog slučaja.

Prilepinu je zabranjen ulazak u BiH zbog, kako je saopšteno, bezbednosnih razloga, a Obaveštajno-sigurnosna služba BiH odredila je zabranu zbog "pretnje po sigurnost BiH".

- Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja pretnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima - stoji u dokumentu OSA-e.

Prilepin je bio aktivno angažovan na strani proruskih snaga u regionu Donjetska u borbi protiv ukrajinskih vlasti. Tu se borio od oktobra 2016. godine kao zamenik komandanta bataljona.

#Bosna i Hercegovina

'