AKTUELNO

Tokom poslednjeg nevremena zabeleženog sredinom ovog meseca, primljeno je više od 120 poziva o pogibijama na moru i sprovedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba.

Iako se vrhunac nevremena očekuje sutra, neke delove Hrvatske već su zahvatile padavine. U Istri su već zabeležene snažne padavine, a najžešće je bilo u unutrašnjosti gde je zabeležena velika grmljavina, piše Istramet.

Glavni talas pogodio je Umaštinu, gde je pala obilna kiša, a u Višnjanu je vetar rušio stabla. Automatske meteorološke stanice u Umagu zabeležile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmerila je i stanica u Dajli. Na aerodrom Portorož palo je još i više kiše, čak 52 mm.

U ostatku Hrvatske naoblačenje postupno dolazi sa severozapada, mestimično uz kišu i grmljavinske pljuskove. Najviše sunčanog vremena biće u Dalmaciji, a na Jadranu će duvati snažan jugo.

U ostatku zemlje će duvati umeren severni i severoistočni vetar, mestimično s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura vazduha između 24 i 29, a u Slavoniji i posebno u Dalmaciji do 33 °C.

Zbog najavljenog nevremena, preporuku nautičarima i pomorcima izdalo je i Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

- Samo tokom poslednjeg nevremena zabeleženog sredinom ovog meseca, primljeno je više od 120 poziva o pogibijama na moru i sprovedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba. Stoga pozivamo sve da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna, da osiguraju vezove svojih plovila u lukama, imaju na plovilima svu potrebnu opremu i ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka i provere ispravnost prsluka za spasavanje, kako za odrasle tako i za decu - navodi se u saopštenju.

Pogledajte nevreme u mestu Potpićan:

Obilna kiša pala je i u Poreču:

#Hrvatska

#Kiša

#Nevreme

'