AKTUELNO

Član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nazvao je danas smešnom tvrdnju da je sa predsednikom Republike Srpske Mloradom Dodikom dogovorio podelu BiH.

- Da nije smešno bilo bi tužno - rekao je Čović novinarima na uobičajenom druženju - preneo je portal Klix.

Istakao je da ima korektan odnos s Dodikom, ali da se s njim ne viđa često. Češće se, kaže, viđa sa ostalim članovima Predsedništva BiH ili sa Fahrudinom Radončićem, liderom SBB.

On je rekao da lično nikada nije zastupao podelu BiH isto kao što nije zastupao nijedan funkcioner HDZ-a.

Poručio je da BiH vidi kao uređenu zemlju u kojoj je onemogućen bilo kakav oblik zloupotrebe putem kojeg neko može birati drugom političke predstavnika.

- Pogledajte kako se funkcioneri HDZ-a ponašaju u vlasti. Radićemo sve da osnažimo BiH, a nikako da je podelimo. BiH se ne može podeliti - rekao je Čović.

Čović je rekao da mu se čini da je kampanja koja traje izvesno vreme danas pretiha. Kako kaže, HDZ BiH je juče napravila knjigu, odnosno sažetak onog što su njihovi kadrovi učinili.

Dotakao se i izmena Izbornog zakona BiH ističući da neke stranke pokušavaju da primene odluku Ustavnog suda BiH na pogrešan način.

Smatra da bi BiH imala i MAP i kandidatski status da je rešen problem izbornog zakonodavstva.

Kritikovao je organe zakonodavne vlasti koji praktično ne funkcionišu dodajući da su parlamenti izgubili na snazi kada je izgubljen koalicioni kapacitet.

Izrazio je nadu da će se nakon izbora brzo implementirati izborni rezultati.

Kako kaže, situacija je mnogo primerenija nego što je to prikazano u javnosti.

Brine ga, kazao je, migrantska kriza i smatra da se mora naći resenje za taj problem.

Što se tiče Predsedništva BiH, on je rekao da veruje da će biti održane još dve sjednice ovog organa izvršne vlasti do kraja aktuelnog mandata.

Čović je kazao da večeras neće ići u Livno na svečani doček koji će biti priređen selektoru hrvatske reprezentacije Zlatku Dalicu jer ima odogovorenu večeru. Poručio je da Svetsko prvenstvo nije išao o trošku države.

Što se tiče implementacije rezultata izbora i odnosa međunarodne zajednice prema Izbornom zakonu BiH, on je rekao da međunarodna zajednica nema jedinstven stav i da rešenje treba tražiti političke stranke u BiH:

- Duboko sam uveren da ćemo imati legitimne predstavnike nakon izbora. Mislim da će izvršna vlast bit formirana čak brže. Ja verujem da kolege neće zloupotrebiti legitimno predstavljanje. Verujem da ćemo do kraja godine imati Savet ministara BiH i Vladu FBiH - rekao je Čović.

Ponovio je da oni koji dobiju legitimitet na nivou entiteta i kantona treba činiti vlast na nivou države dodajući kako su za njeg prioritet EU i NATO integracije te ekonomski napredak BiH.

#Bosna i Hercegovina

#Dragan Čović

#Milorad Dodik

'