separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Komemoracija u Bratuncu,Dodik: U BiH nema pravde za Srbe


U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.


 Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

- Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici - rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

- Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda - rekao je Dodik. On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema.

- Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda - rekao je Dodik. On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila znacajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

-Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje ce vecito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamceno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu - rekao je Dodik.

 Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje pocinilaca teških zlođela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svjesnim onoga što se dogodilo i na koji nacin treba da se krecu u buducnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa. Cvijanović je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu secanja.

Cvijanovićeva je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata. 

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: "Da se ne zaboravi". Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS. 

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti