AKTUELNO

Na eventualnom referendumu, 56,52 odsto građana BiH glasalo bi za članstvo u Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Direkcija za evropske integracije BiH.

Kako prenosi FENA, Savet ministara BiH usvojilo je danas informaciju o tom istraživanju javnog mnjenja, čiji su rezultati objavljeni pod naslovom "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja".

Isto istraživanje pokazalo je da je podrška Uniji značajno niža u Republici Srpskoj (30,3 odsto) nego u Federaciji BiH (70,6 odsto) i u Okrugu Brčko (75,5 odsto).

Razlog podrške integraciji u EU u najvećoj meri je unapređenje infrastrukture (34,8 odsto), a potom slede sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i poštovanje zakona i propisa.

Strah od povećanja troškova života i poreza (65,5 odsto) predstavlja najčešći razlog za protivljenje građana BiH članstvu u EU.

Prema mišljenju građana BiH, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju (74,4 odsto), borba protiv korupcije i reforma javne uprave najznačajnije su reforme koje treba preduzeti, navodi FENA.

Upitani da odgovore šta bi bili razlozi zbog koji je EU zainteresovana za pristupanje BiH, ispitanici su naveli širenje evropskog tržišta i osiguravanje mira i stabilnosti kao najvažnije razloge.

Politizacija procesa integrisanja je, prema mišljenju 36,2 odsto ispitanika, najveća prepreka integraciji BiH u EU.

U FBiH češće nego u RS građani misle da je prepreka integraciji nespremnost na promene (26,6 odsto), a u RS da je to trenutno stanje u EU (16,6 odsto).

Među temama u vezi sa procesom integracije, ispitanike najviše interesuje uticaj članstva u EU na njihov svakodnevni život.

Kao i prethodnih godina, dominantan izvor informisanja građana o procesu integrisanja je televizija koju je označilo 63 poosto ispitanika.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoletnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI), saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije.

#Bosna i Hercegovina

#EU

#Istraživanje

'