AKTUELNO

Dvadeset stranaka i dva nezavisna kandidata su Centralnoj izbornoj komisiji BiH već predali više od 20 kandidatura za člana Predsedništva BiH, koje ima samo tri člana, po jednog iz tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Najduža lista će, već po tradiciji, biti ona za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koja je u poslednja dva mandata pripaldala lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

S obzirom da Ustav BiH ograničava broj uzastopnih mandata na dva, stranka kojom Izetbegović predsedava će ponuditi novog kandidata, a tajnim glasanjem je odlučeno da to bude Šefik Džaferović, aktuelni zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsednik SDA.

Uzimajući u obzir činjenicu da je od šest dosadašnjih saziva Predsedništva BiH u pet navrata član iz reda bošnjačkog naroda bio ujedno i član SDA, upravo se kandidatu te stranke daju i najveće šanse za pobedu na izborima, koji će u BiH biti održani 7. oktobra na svim niiovima.

I SDP BiH je u tri navrata imao člana Predsedništva BiH, ali sva tri iz reda hrvatskog naroda. Ovaj put se u SDP-u nadaju “trećoj sreći” pa su članovi stranke u “festivalu demokractje” najpre odlučili ono što je rukovodstvo SDP-a umesto njih odlučilo već ranije, a to je da će imati kandidata, a zatim da će to biti Denis Bećirović, koji ove godine obeležava 20. godišnjicu prisustva u zakonodavnoj vlasti na različitim nivoima, piše sarajevski portal Klix.

“Treću sreću” merka i Fahrudin Radončić. Nakon što su ga u dva navrata građani ne glasanjem sprečili da uđe u Predsedništvo BiH, te nakon što je procenio da su mu ovaj put šanse manje nego ikada, Radončić još uvek nije siguran da li će dostaviti svoju kandidaturu, iako ju je ozvaničio još pre godinu dana.

Dok se preko medija za čiju se naklonost izborio prepire sa analitičarima koji tvrde da ankete sugeriraju tezu da pravilo o “trećoj sreći” za njega definitivno ne vredi, šef SBB-a bi da, umesto svog trećeg poraza, žrtvuje potpredsednicu te stranke Adisu Omerbegović-Arapović.

O tome će, tvrdi, odlučiti 70.000 članova SBB-a.

I BPS će ponovo imati svog kandidata. Poprilično je izvesno da će njegovo prezime biti Halilović, a ostaje još samo da se vidi da li će se zvati Sefer ili Semir.

Oko je na Predsedništvo BiH bacio i Senad Šepić, bivši član Izetbegovićeve SDA. Šepić i njegov tada satranački kolega Sadik Ahmetović su osnovali stranku u kojoj će bez problema realizovati liderske kapacitete koje su prepoznali sami u sebi. Tako će Šepić biti kandidat za člana Predsedništva BiH, a Ahmetović za potpredsednika entiteta RS.

Stranka za BiH na svojoj internet stranici odbrojava dane do “demokratske evolucije” kada će se na listiću za člana Predsedništva BiH naći i ime Amera Jerlagića, predsednika te stranke.

Problema sa realnošću, piše Klix, nema ni Sejfudin Tokić, koji je svoju prijavu CIK-u dostavio kao nezavisni kandidat. Tvrdi da će “zaustaviti Dodika i Čovića”, a za svoje protukandidate da nisu sposobni “zaštititi državu BiH i bošnjački narod od nove planirane srpsko-hrvatske agresije i genocida”.

Na listi će se naći i jedno novo ime, a reč je o Mirsadu Hadžikadiću, profesoru koji poslednje 34 godine živi i radi u SAD.

U BiH se, tvrdi, vratio kako bi doneo promene, a broj osoba koje trenutno znaju ko je Mirsad Hadžikadić je verojatno manji od broja glasova koji bi mu bili dovoljni da zaista osvoji mandat u Predsedništvu.

Nezavisni kandidat je i SDP-ov Svetozar Pudarić, koji je prijavu CIK-u dostavio kao kandidat za člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Uzimajući u obzir postojeće ustavno uređenje i Izborni zakon i činjenicu da je Pudarićevo prebivalište u FBiH, njegova kandidatura neće biti overena.

Gužva je i među kandidatima za hrvatskog člana Predsedništva BiH. Iako to nije zvanično najavio, među njima će biti i aktualni član Dragan Čović.

S obzirom da ne veruje previše u svoju popularnost među glasačima, Čović se na sve moguće načine trudio u pregovore o izmenama izbornog zakonodavstva da “ugura” i deo koji bi mu zagarantovao pobedu u izbornoj utrci, ali u tome, navodi portal, na njegovu žalost nije uspeo.

Izborni zakon, kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, ostaje isti, a to znači da se Željko Komšić, nakon što je “odmorio” jedan mandat, pokušati da na oktobarskim izborima osvoji treći mandat i deložira Čovića iz pre dve godine otvorenog kabineta u Mostaru.

Za poziciju člana Predsedništva BiH boriće se dva kandidata iz dva međusobno suprotstaljena bloka - aktuelni predsednik tog entiteta Milorad Dodik i aktuelni član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Pre četiri godine protivkandidat Ivanicu iz SNSD-a je bila aktuelna premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Konačni spisak imena kandidat za tri pozicije u predsedništvu BiH biće saopšten 9. jula.

#Bosna i Hercegovina

#Kandidati

#Predsedništvo BiH

'