separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

ISTRAŽIVANJE U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodik 59 odsto, Ivanić 39; Cvijanović 57, Govedarica 43


Kada bi se u ovom trenutku održali izbori, najveću podršku u Republici Srpskoj ima ubedljivo SNSD i to 39,7 odsto, dok bi kandidati ove stranke pobedili i u izbornoj trci za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH.


Ovo je pokazalo najnovije istraživanje rađeno za potrebe jedne političke organizacije.

Istraživanje je rađeno po izbornim jedinicama od 300 do 400 ispitanika po izbornoj jedinici, osim u Izbornoj jedinici 3 (Banjaluka, Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Јezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres) i Izbornoj jedinici 6 (Bijeljina, Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik, te Brčko Distrikt) koje je rađeno na većem uzorku od 800 ljudi.

Ispitivani su potencijalni birači starosti od 19 do 69 godina, muškog i ženskog pola (51-49 odsto), telefonskim pozivima, u periodu od 1. aprila do 1. maja ove godine.

Na izbore neće izaći sigurno 30 odsto, a još 15 odsto birača je neodlučno da li će se pojaviti na biralištima.

Među biračima je i značajan broj neopredeljenih i to na nivou Republike Srpske oko osam odsto. Po izbornim jedinica procenat neopredeljenih kreće se od pet do čak 15 odsto.

Što se tiče kandidata za direktne funkcije kandidat SNSD-a i aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u ovom trenutku ima značajnu prednost nad kandidatom Saveza za promjene i članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem. Od opredeljenih birača Dodik ima podršku 59 odsto njih, a Ivanić je trenutno na 39 odsto.

Iako SNSD još nije izašao sa imenom kandidata za predsednika Republike Srpske u istraživanju za predsednika Srpske ispitanici su kao kandidata SNSD-a prepoznali premijerku Željku Cvijanović koja bi dobila 57 odsto glasova, dok bi kandidat Saveza za promene predsjednik SDS-a Vukota Govedarica dobio 43 odsto glasova.

U istraživanju se navodi da je odstupanje moguće u iznosu plus, munus tri odsto.

Ukupno Republika Srpska:

SNSD………………………………………39,7%

SDS…………………………………………18,7%

DNS………………………………………..10,2%

NEOPREDLjENI……………………….8,1%

PDP…………………………………………..7,3%

SP RS……………………………………….5,2%

PARTIЈE iz FBiH (zajedno)………..3,3%

USPЈEŠNA SRPSKA…………………2,8%

UЈEDINJENA SRPSKA……………..2,4%

NDP…………………………………………..2,3%

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti