AKTUELNO

Kada bi se u ovom trenutku održali izbori, najveću podršku u Republici Srpskoj ima ubedljivo SNSD i to 39,7 odsto, dok bi kandidati ove stranke pobedili i u izbornoj trci za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje rađeno za potrebe jedne političke organizacije.

Istraživanje je rađeno po izbornim jedinicama od 300 do 400 ispitanika po izbornoj jedinici, osim u Izbornoj jedinici 3 (Banjaluka, Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Јezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres) i Izbornoj jedinici 6 (Bijeljina, Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik, te Brčko Distrikt) koje je rađeno na većem uzorku od 800 ljudi.

Ispitivani su potencijalni birači starosti od 19 do 69 godina, muškog i ženskog pola (51-49 odsto), telefonskim pozivima, u periodu od 1. aprila do 1. maja ove godine.

Na izbore neće izaći sigurno 30 odsto, a još 15 odsto birača je neodlučno da li će se pojaviti na biralištima.

Među biračima je i značajan broj neopredeljenih i to na nivou Republike Srpske oko osam odsto. Po izbornim jedinica procenat neopredeljenih kreće se od pet do čak 15 odsto.

Što se tiče kandidata za direktne funkcije kandidat SNSD-a i aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u ovom trenutku ima značajnu prednost nad kandidatom Saveza za promjene i članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem. Od opredeljenih birača Dodik ima podršku 59 odsto njih, a Ivanić je trenutno na 39 odsto.

Iako SNSD još nije izašao sa imenom kandidata za predsednika Republike Srpske u istraživanju za predsednika Srpske ispitanici su kao kandidata SNSD-a prepoznali premijerku Željku Cvijanović koja bi dobila 57 odsto glasova, dok bi kandidat Saveza za promene predsjednik SDS-a Vukota Govedarica dobio 43 odsto glasova.

U istraživanju se navodi da je odstupanje moguće u iznosu plus, munus tri odsto.

Ukupno Republika Srpska:

SNSD………………………………………39,7% SDS…………………………………………18,7% DNS………………………………………..10,2% NEOPREDLjENI……………………….8,1% PDP…………………………………………..7,3% SP RS……………………………………….5,2% PARTIЈE iz FBiH (zajedno)………..3,3% USPЈEŠNA SRPSKA…………………2,8% UЈEDINJENA SRPSKA……………..2,4% NDP…………………………………………..2,3%

#Bosna i Hercegovina

#Istraživanje

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'