AKTUELNO

Izbori u BiH koji će biti održani 7. oktobra su od suštinskog značaja za opstanak Srba u Federaciji BiH, ocenio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji je u otvorenom pismu pozvao stranačke lidera Srba da podrže predlog o formiranju zajedničke srpske liste u Federaciji BiH na kantonalnom i federalnom nivou.

- To je jedini način da Srbi koji žive u Federaciji BiH ili izvan nje na idućim opštim izborima izaberu u što većoj meri svoje legitimne i istinske predstavnike - naveo je Linta u otvorenom pismu.

Naveo je da predlog i zajedničkoj srpskoj listi za izbore u BiH podržavaju i brojna zavičajna udruženja Srba koji su rodom i poreklom iz Federacije BiH i žive u Republici Srbiji.

- Da je to moguće svedoče pozitivni primjeri zajedničkih srpskih lista na proteklim izborima u opštini Srebrenica i na Kosovu i Metohiji - kaže Linta.

Položaj Srba u BiH je, ističe, izuzetno težak i oni su u Federaciji BiH obespravljeni i diskriminisani.

Naveo je i da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Federaciji BiH živelo oko 600.000 Srba, a da je prema popisu stanovništva iz 2013. godine popisano svega 56.000 Srba i njihov broj se stalno smanjuje.

Ponovio je da je potrebno u što većoj meri ojačati položaj srpskog naroda u Federaciji BiH.

- Jedan od ključnih preduslova jeste da se sve srpske političke stranke i organizacije koje đeluju u Federaciji BiH, a čije su centrale na području Republike Srpske, dogovore oko zajedničkog programa i na predstojećim izborima u BiH izađu sa zajedničkom srpskom listom za Skupštine Kantona i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - naveo je Linta.

Linta je otvoreno pismo uputio liderima srpskih političkih stranaka u Republici Srpskoj povodom opštih izbora u BiH.

#BiH

#Izbori

#Miodrag Linta

'