AKTUELNO

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Incko, upozorio je da političari u toj zemlji svesno produbljuju krizu računajući da će im to doneti više glasova na pedstojećim izborima.

Incko je ovakvu ocenu izneo tokom susreta koje je u Vašingtonu od početka ove sedmice imao sa zvaničnicima američke administracije uoči podnošenja redovnog izvjštaja o stanju u BiH, koji će 8. maja podneti Savetu bezbednosti UN, saopšteno je danas iz Kancelarije OHR u Sarajevu.

Incko je o aktuelnom tanju u BiH razgovarao s posebnom savetnicom potpredsednika SAD za Eropu i Rusiju Laurom Kovan i sa vršiocem duznosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom.

Visoki predstavnik istaknuo je važnost angažmana EU i SAD kako bi pomogli političarima u BiH da dođu do rešenja za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena izmena odredbi izbornog zakona vezanih za način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

O tim izmenama čelnici bošnjačkih i hrvatskih politilkih stranaka pregovaraju mesecima i ovo pitanje i dalje nije rešeno iako će izbori biti raspisani naredne sedmice, a održaće se najverovatnije 7. oktobra.

Incko je stava da je ovo pitanje "ključni politički prioritet za domaće aktere".

- Opšti izbori u oktobru kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila s daljnjim kašnjenjima kada su u pitanju preko potrebne reforme - kazao je Incko.

Visoki predstavnik je pritom upozorio na negativnu retoriku koja "dodatno truje i otežava ionako napetu predizbornu atmosferu".

- U nedostatku iskrene želje da se bave pitanjima koja su od istinskog značaja za svakodnevni život građana, političari seju razdor i koriste štetnu retoriku u nastojanju da dobiju poene u predizbornoj kampanji. Potrebe građana su svima poznate. Oni žele bolji život, ekonomski prosperitet i da im deca ostanu u BiH - kazao je Incko.

#Bosna i Hercegovina

'