AKTUELNO

Iako je Sud BiH utvrdio osnov sumnje da je nekadašnji ratni komandant tzv. Armije RBiH, Atifa Dudakovića, što proizlazi iz zapisnika sa ročista o određivanju pritvora ratnom zločincu, u koji je RTRS imao uvid, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno za donošenje takve odluke.

U zapisniku su, navodi RTRS, opisani događaji, u kojima Dudaković naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila.

Detaljano su, navodi se, opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje tzv. Autononme Republike Zapadna Bosna.

Sve to Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor do suđenja.

U najupečatljivijim delovima zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

- Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa su našli ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su doneli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja. U istom mestu, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripdanicima Petog korpusa. Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen. U zarobljenika je pucao Ejub Koženjić zvani Zajko iz 510. brigade, pucajući iz vatrenog oružja.

Navedena su i imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac.

Detaljano su, prenosi RTRS, opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu:

- U prepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja.

Sudiji Samrdžiću su predočena i svedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću.

Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić.

Potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi su na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

- Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polivali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću.

Ovi i brojni slični navodi iz zapisnika Sudu nisu bili dovoljni da Dudakoviću odredi meru pritvora.

Odluka je utoliko nelogičnija što je Sud u ovom slučaju utvrdio osnov sumnje, navodi RT RS.

#Atif Dudaković

#Bosna i Hercegovina

#Sudija

#dokazi

'