AKTUELNO

Proglašen 3. stepen ugroženosti, nadležni su na terenu!

U BiH je došlo do ekološkog incidenta kada je iz kompanije SISECAM SODA Lukavac u reku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište ispuštena bazična tečnost (pH 12) .

Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mesta je izašao Kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i Federalni inspektor zaštite okoline Federalne uprave za inspekcijske poslove, prenosi Fena.

O nastaloj situaciji obaveštena je i nadležna Policijska uprava, Civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva reke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

S obzirom na to da su u vode I kategorije reke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posledice na kvalitet vode i zemljišta te time ugroziti živote ljudi i životinja, Federalni vodni inspektor je proglasio 3. stepen ugroženosti.

Stanovništvo koje koristi vodu iz reke Spreče za zalivanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca, kao i bunare koji se nalaze u blizini pozvano je da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda i zemljišta nastao ovim incidentnim zagađenjem.

#BiH

#Reka

#Zagađenje

'