separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Završnica priprema za sutrašnje otavranje mostarskog sajma, predsednik Srbije stiže danas popodne (FOTO)


U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti prehrambene industrije.


Na mostarskom sajmištu u toku je završnica priprema za sutrašnje otavranje 21. Međuanrodnog sajma privrde, na kojem je Srbija zemlja partnera. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovaće danas posle podne u Mostar, gde će sutra otvoriti sajam privrede na kojem će 60 kompanija iz Srbije predstaviti do 14. aprila svoje proizvode i usluge.

Osim privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti, Srbija će promovisati i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje, najavljuje PKS.

Autor: Tanjug

U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja. Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.

- Srbiju ovoga puta predstavljaju uglavnom velike i srednje kompanije privatnog i javnog sektora, značajni izvoznici u oko stotinu zemalja regiona i sveta, od kojih neke posluju na više od šezdeset tržišta. Među izlagačima su i manje brzorastuće pouzdane firme koje imaju oformljenu ozbiljnu i kvalitetnu ponudu koja se već probija u regionu. Većina ih je već poznata bosanskohercegovačkim partnerima i izlagačima iz drugih zemalja - rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

Autor: Tanjug

Dometi ovog sajma, koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, navodi Čadež, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, jer je za male ekonomije na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja kako da se bolje, ne samo infrastrukturno, već i poslovno povežu za zajednički nastup na trećim tržištima.

Nastup na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz BiH i drugih zemalja. Sa velikim brojem izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u BiH.

Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupiće se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.

Tokom trajanja sajma, PKS će organizovati pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja "Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti".

Autor: Tanjug

U okviru Evropske mreže preduzetništva, PKS i RAS u saradnji sa INTERA Tehnološkim parkom Mostar i Spoljnotrgovinskom komorom BiH, organizuju 10. aprila Međunarodne B2B susrete, koji predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje dobavljača, kupaca, partnera i uspostavljanje poslovnih kontakata koji će otvoriti nove poslovne mogućnosti prekogranične saradnje.

Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i BiH. Prvog dana sajma, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" nastupiće Dejan Petrović i Big Bend.

U sredu, 11. aprila u Narodnom pozorištu građani Mostara moći će da gledaju predstavu "Narodni poslanik" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, a u četvrtak 12. aprila u bioskopskoj dvorani CineStar Mostar, održaće se projekcija srpskog filma "Amanet". U petak, 13. aprila biće priređeno veče na kojem će nastupiti izvođači iz Srbije.

Od 3. do 14. aprila organizovana je postavka umetničkih slika Vladislava Šćepanovića, Vuka Vidora i Nikole Božovića, a od 9. do 14. aprila planirani su "Dani Skadarlije" u mostarskom restoranu "Prestiž".

Mostarski sajam je, po broju izlagača i posetioca, najuspješnija sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Zbog činjenice da je nivo ekonomske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, upravo kao i njeno tržište, suviše mali da bi opravdala usko specijalizovane sajamske priredbe, u Mostaru su doneli odluku da domaćim i inostranim izlagačima iz različitih poslovnih područja omoguće da, jedanput godišnje, svoje proizvode pokažu na jednom mestu.

Regionalni značajn mostarskog sajma potvrđuje i činjenica da je za otavranje najavljen dolazak, pored predsednika Srbije, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bugarskog premijera Bojka Borisova, čija zemlja trenutno predsedava EU, kao i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti