AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će od nove školske godine u srednjim školama u Republici Srpskoj biti uvedena veronauka.

Dodik je posle sastanka sa episkopom banjalučkim Jefremom istakao da će se na ovom pitanju raditi u naredna dva meseca, prenosi RTRS.

On je rekao da je korektan odnos između vlasti u Srpskoj i Srpske pravoslavne crkve i da se zajedničkim snagama pokušavaju rešiti neka otvorena pitanja koja, kako kaže, nisu pitanja samo ovog vremena, već i prošlosti.

Dodik je naglasio da je na sastanku bilo reči o izgradnji novih verskih objekata, pre svega, Ruskog pravoslavnog centra, čiji je glavni investitor Eparhija banjalučka.

Naglasio je da je razgovarano i o budućoj saradnji Republike Srpske i SPC, te da je želja da se pojača društveni i ukupni javni značaj Crkve.

- Mislimo da SPC ovde u Republici Srpskoj i Srbiji, zajedno sa državnim institucijama radi na jačanju našeg nacionalnog identiteta. Značaj Crkve i van ove naše dve države veoma je veliki. Svedok sam tome da se naša dijaspora isključivo okuplja oko Crkve i da Crkva vrši ne samo versku, nego i obrazovnu i kulturološku funkciju- ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu Republika Srpska želi da ojača značaj i ulogu crkve.

Dodik je svim pravoslavnim vernicima čestitao praznik Hristovog Vaskrsenja, sa željom da u životu vide bolje stvari.

- Želim da pogledamo naša dostignuća, da se zajedno okupimo u jačanju naše ljubavi prema Republici Srpskoj, srpskom narodu i SPC, kao i svemu onome što nam daje ovaj identitet - naglasio je Dodik.

Pročitajte još: U ČAST DANA SARAJEVA - Žičara na Trebeviću ponovo radi

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#veronauka

#škola

'