AKTUELNO

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbediće zajam u iznosu do pet miliona evra mikrofinansijskoj instituciji MKF Partner u Bosni i Hercegovini za pružanje podrške hitnim investicijama u energetsku efikasnost stambenog sektora BiH.

Sredstva se obezbeđuju u okviru 85 miliona evra vrednog EBRD-ovog Instrumenta za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) na Zapadnom Balkanu.

Podsticaje i tehničku saradnja za podršku investicijama u zelene tehnologije pružiće Evropska unija (EU), austrijsko savezno ministarstvo finansija i Zajednički Evropski fond za Zapadni Balkana u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan, saopštneo je iz EBRD-a.

Sredstva će se odobravati pojedincima, udruženjima stanara, proizvođačima, pružaocima usluga, dobavljačima i prodavcima zelenih tehnologija za ulaganja u modernizaciju postojećeg stambenog fonda i za podršku uvođenju tehnologija održive energije.

S novim zajmom EBRD-a od pet miliona evra, uz prethodni iz 2017. godine, ukupna raspoloživa sredstva za zelene stambene kredite u Bosni i Hercegovini iznose 22 miliona evra.

MKF Partner je jedna od najvećih mikrofinansijskih institucija i aktivni zajmodavac mikro i malim preduzećima u BiH, koji ima dugogodišnju saradnju sa EBRD-om i koji sa ovom bankom od 2012. godine razvija kreditne proizvode za zelenu ekonomiju.

EBRD-ov program "Tranzicija u zelenu ekonomiju" (GET) je vodeća inicijativa ove banke koja se zalaže za povećanje ulaganja u energetsku efikasnost i tehnologije obnovljivih izvora energije u regionima u kojima je EBRD aktivna.

Od početka poslovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila 2,1 milijardi evra u skoro 150 projekata u toj zemlji. Banka je fokusirana na pružanje podrške restrukturiranju i ekspanziji domaćeg privatnog sektora, uspostavljanju tešnjih veza sa širim regionalnim tržištima i promovisanju efikasnijeg i održivog korišćenja energije i resursa, navodi se u saopštenju.

#Banka

#Evropa

#kredit

'