AKTUELNO

Zbog porasta nivoa reke Save, u Republici Srpskoj sve je više poplavljenih kuća, a predstavnici Civilne zaštite evakuisali su najugroženija domaćinstva.

U opštini Gradiška uzvodno od grada u Gornjoj Dolini predstavnici Voda Srpske počeli su sanaciju klizišta na nasipu, što stanovništvu daje dodatnu sigurnost, prenosi RTRS.

Kako se navodi, prema prognozama hidrologa, nivo Save u Gradišci i Srpcu sporije će rasti još tokom noći i sutra, dok uzvodno od Gradiške na lokalitetu Jasenovac vodostaj stagnira.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izjavio je da je situacija na području opštine Gradiška, kada je reč o vodostajima, pod kontrolom, i da su iz preventivnih razloga otvori na savskom Keju zatvoreni vrećama sa peskom.

- Vodostaj Save u Gradišci u 12.00 časova iznosio je 871 centimetar, a na nasipu u ovom mestu nema kritičnih tačaka, osim u Donjoj Dolini, gde postoji klizište koje su juče obišli predstavnici 'Voda Srpske' i konstatovali da nema opasnosti - rekao je Adžić novinarima, prenosi portal Nezavisne.com.

U Kozarskoj Dubici popravljen je nasip na ušću Moštanice u Unu u Jošiku.

U Prijedoru opada vodostaj Sane, ali ne miruju klizišta, a kako se navodi, slično stanje je i u Kostajnici, gde je aktivno šest klizišta.

- Imamo konkretno problem u naselju Tukovi, gde moraju da rade pumpe, jer je veliki broj stambenih objekata okupiran tom površinskom vodom - naveo je šef Odseka civilne zaštite Grada Prijedora Dušan Vranješ.

U Kostajnici opada vodostaj Une, voda se povlači, a aktivno je šest klizišta.

Navodi se i da je nešto stabilnije stanje na području Novog Grada, gde opadaju vodostaji Une i Sane.

#Poplave

'